Øko-mesteren: Søren jagter hver en krone
Søren H. Madsen klarede sig bedst på dækningsbidrag blandt økologerne i KvægNøglen 2019.

Det er næppe det at ligge nr. ét, der betyder noget. Men det at hente flest mulige penge samtidig med at have en attraktiv arbejdsplads, det motiverer ham helt vildt.

Sådan lyder kvægrådgiver Lone Hesseldal Andersens karakteristik af Søren H. Madsen, Salsbjerggaard ved Vordingborg.

I denne uge blev Søren H. Madsen hædret for det bedste dækningsbidrag blandt alle økologer i KvægNøglen 2019, da KvægrådgivningDanmark holdt virtuelt kvægnøglemøde. I 2019 hentede Søren H. Madsen således et dækningsbidrag på 19.610 kr. på hver af de 645 årskøer i besætningen.

Enkelt og sjovt

Søren H. Madsens opskrift på den bedste indtjening har i mange år været driftsformen med sæsonkælvning, hvor køerne kælver samlet og følges ad i laktationen.

Ligesom køerne skal følges ad, skal de ansatte også kunne arbejde i teams, beherske systematik og detaljer. Og så skal det være sjovt at gå på arbejde hos Søren, tilføjer Lone Hesseldal Andersen, KvægrådgivningDanmark.

Der lægges også vægt på simple og enkle arbejdsgange, og man ændrer kun én ting ad gangen for at sikre, at det, der ændres, nu også giver værdi på bundlinjen.

Og så kommer vi ifølge Lone Hesseldal Andersen til noget vigtigt: Søren H. Madsen jagter hver en krone, og han har fokus på at tjene penge. Mange bække små gør som bekendt en stor å.

»Det er ikke bare noget, han siger. Han vil tjene penge«, påpeger hun.

Dyrene skal ud

Foruden medarbejderne og den økonomiske tankegang peger Søren H. Madsen også på den gode dyrevelfærd som afgørende for, at dyrene præsterer godt i stalden og på bundlinjen.

Der er fokus på komfort i kostalden, hvor køerne hele året har adgang til et udeareal. I sommerperioden er alle dyr på græs, og det giver i følge Søren H. Madsen stærke og sunde dyr, som kan leve længe.

Denne påstand har han belæg for, idet 97 pct. af de fødte kviekalve når frem til første kælvning. I de 10 pct. bedste danske besætninger er det tilsvarende tal 90 pct.

»Dyrenes styrke holder ved, for det er 40 pct. af køerne, som når at kælve seks gange. Det er uhørt mange og virkelig, virkelig flot«, siger Lone Hesseldal Andersen.

Faktaboks

Rundt om Sørens tal:

  • DB: 19.610 kr./ko
  • Bruttoudbytte: 39.018 kr./ko
  • Stykomkostninger: 19.142 kr./ko: (Dyrlæge og medicin: 334 kr., diverse: 1.397 kr., indkøbt foder: 8.391 kr. og 8.346 kr. til hjemmeavlet foder.)

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.