Øko-næstformand sigtet for vanrøgt: Tager orlov fra L&F
Michael Svane tager orlov fra sine tillidshverv hos Landbrug & Fødevarer, efter han er blevet politianmeldt.

Næstformand i Økologisektionen i Landbrug og Fødevarer, Michael Svane, er blevet sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven.

Det skriver Ekstra Bladet fredag.

Til Landbrugsavisen.dk fortæller Michael Svane, at han tager orlov fra sine hverv hos Landbrug & Fødevarer.

”Så længe dette står på, så er det ikke økologien og Landbrug & Fødevarer, der skal være i fokus, men mig. Derfor tager en jeg pause fra mit hverv som næstformand for økologisektionen,” siger Michael Svane.

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er den økologiske kvægavler, der har dexter-kvæg på Hesselbjerggaard ved Roskilde, sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven paragraf 1 og 2. Der er endnu ikke rejst tiltale, så det er stadig uvist, om sagen kommer for retten.

Sagen startede ifølge Michael Svane i marts, da en af hans køer kælvede.

”Jeg beklager situationen. Det var min aller-allerbedste ko, nr 51, der fødte en dødfødt kalv en torsdag morgen. Hende tilser jeg og gør alt, hvad jeg overhovedet kan, for at få gang i hende igen. Hun rejser sig op, lægger sig igen, rejse sig op igen. Hun har fået otte kalve, og jeg har aldrig oplevet, at en så velprøvet ko ikke kan komme igennem det,” siger Michael Svane til Landbrugsavisen.dk.

Det viser sig lørdag ifølge Michael Svane, at koen ikke kan komme sig, selvom den har flyttet sig rundt. Han ringer derfor efter en jæger, som han har en aftale med om aflivning. Men jægeren kan først komme søndag.

I mellemtiden kontakter en lejer i en lejlighed på gården – hun er nu opsagt – en dyrlæge på Michael Svanes regning.

Michael Svane erkender, at koen skulle have været aflivet.

”Den skulle have været aflivet lørdag aften i stedet for søndag morgen.”

”Det var virkelig min bedste ko, så jeg gjorde, hvad jeg kunne og var meget omkring den. Så stor var den dødfødte kalv ikke, den var stor, men ikke så stor,” siger han.

Nu har Michael Svane anskaffet en boltpistol og vil undersøge, om han selv kan aflive med boltpistolen, hvis jægeren, han har en aftale med, ikke kan komme med det samme.

En anden sag omtales også af Ekstra Bladet. Det var for halvandet år siden, hvor Michael Svane var fire dage på ferie, hvilket han ellers sjældent er. Han havde aftale om pasning, men der var en stor kvie, der havde fået ødelagt bækkenledbåndene under fødslen af en kalv, der sad fast i fødslen.

Ifølge Ekstra Bladet lå den på åben mark uden hverken vådt eller tørt i fire dage.

”Det passer ikke. Ham, der passede gården, var jeg i kontakt med telefonisk. Det var der ikke noget usædvanligt i. Han slog græs til den og gav den vand, så den havde, hvad den skulle. Det var to-tre dage, der gik, før den blev aflivet. De første par dage kunne den sagtens bevæge sig. Det var først til sidst, det begyndte at gå helt i stå for den.”

”Der kom en dyrlæge ud på marken, hvor koen lå i det fjerneste hjørne og aflivede den. Der kom ikke en sag ud af det dengang,” forklarer Michael Svane.

Dyrlægen, Kim Christensen, siger til Ekstra Bladet.

”Jeg aflivede den prompte. Den havde stærke smerter og burde være aflivet for længst. Jeg sagde til Michael Svane, at det ikke skulle gentage sig – aldrig nogensinde igen. ”

”Det er godt, at han er blevet politianmeldt. Det, der er sket, er stærkt bekymrende. Han burde ikke have lov til at have dyr,” siger dyrlægen videre.

Michael Svane understreger, at han udtaler sig på egne vegne.

”I Ekstra Bladet er jeg citeret for at sige, at det er noget, der foregår overalt i naturplejen. Det har Ekstra Bladet misforstået. Det har jeg ikke nogen mening om. Det er konkret min sag, det her handler om,” siger Michael Svane.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.