Økolog vil dyrke sjælden foderafgrøde: Det er for let at ringe til foderstoffen
Næste mål for økologen Jens Krogh er at blive 100 procent selvforsynende med foder. Gamle tyske lupin-sorter kan blive det nye kraftfoder på bedriften.

Selv om der kun bruges et par kilo kraftfoder om dagen pr. ko i runde tal, er det ikke så ligetil at udfase det indkøbte foder, selvom ambitionen klart er at blive 100 procent selvforsynende.

Det erkender økologen Jens Krogh med 145 årskøer og 500 hektar markbrug på bedriften Kroghsminde nær Ølgod.

»Det er for let at ringe til foderstoffen«, siger han med en latter.

Økologiske mælkeproducenters udfordring i forhold til 100 procent selvforsyning med foder er først og fremmest protein og fedt. Der findes proteinkilder som hestebønner, men her er proteinkvaliteten ikke på niveau med sojaen.

Brug for hjælp fra forskere og politikere

Jens Kroghs tanker går derfor i retning af ældre tyske lupin-sorter på grund af deres foderværdi og dyrkningsegenskaber, omend der kun er begrænsede danske erfaringer med lupiner.

»Det giver god mening med 100 procent selvforsyning i forhold til både klima, sporbarhed og forbrugerne, og der et stort potentiale i det.

Men skal vi lykkes med det, kræver det det så også, at vi får hjælp fra blandt andet forskningen. Men også fra politikerne, som skal turde være mere visionære og stille flere krav og så også sætte handling bag«, understreger han.

"Grisene vokser lidt langsommere på hestebønner - men kødprocenten er bedre"Svin Tirsdag 2. april 2019 · 09:39

Få danske erfaringer

Der foreligger kun ganske få danske undersøgelser af foderværdien af lupiner.

De viser, at rå afskallede lupiner kan have et råproteinindhold på over 40 procent af tørstoffet og et lysinindhold på over to procent, mens methionin-indholdet ligger på ca. 0,2 procent af tørstoffet.

Bitterstoffer kan være en udfordring, men der findes i dag såkaldte ’søde’ lupinsorter med meget lavt indhold af alkaloider, som foretrækkes til foderbrug. Fedtindholdet i hestebønner udgør omkring seks procent af tørstoffet.

Toastning har en positiv effekt på både AAT og PBV.

Danske økologiske dyrkningsforsøg viser store udbyttevariationer.

Læs mere om Jens Krog og hvordan hans bedrift Kroghsminde er blevet et af Danmarks ganske få klimapositive kvægbrug i fagmagasinet KVÆG, som udkommer i næste uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.