Video: Økologisk kødkvægmand vil gerne gøre sig fri af kraftfoder

Selvforsyning: Carl Johan Bruun går op i økologi og vil gerne øge selvforsyningen af foder til de 60 Limousiner, der går på gården. 

Stemningen i stalden fejler ikke noget, da driftsleder Carl Johan Bruun nærmer sig med en balle wrap på minilæsseren. Der muh’es tilfreds, og dyrene går til foderbordet i takt med, at græsset bliver fordelt.

De økologiske Limousiner er stadig på stald, da Magasinet Kødkvæg kommer forbi i begyndelsen af april, inden græsset er i så god vækst, at de kan komme ud.

- De kælver hen over vinteren, så de har fået kalv, inden de kommer ud. Er der en enkelt, der ikke har fået kalv, bliver den hjemme på bedriften, så vi kan få tilset kalvene ordentligt. Det kan vi ikke, hvis de først er kommet ud på naturarealerne, fortæller han. 

De to tyre bliver sat til flokkene i februar, så kalvene kommer fra november og nogle måneder frem. Lidt tidligere end mange andre vælger.

- Det er fordi, vi slagter alle slagtedyr på en gang i august. Det er praktisk og gælder både tyrekalve og kvier, og i august er noteringen heller ikke faldet, som den typisk gør, når flertallet binder ind i november, uddyber Carl Johan Bruun.

Naturpleje

Om sommeren går dyrene på lejede naturarealer, som giver en lille økonomisk indsprøjtning i form af hektartilskuddet, der mere end dækker lejen. De går i to hold med hver deres tyr. Ungdyrene går hjemme omkring ejendommen på kløvergræs, som der er lidt mere krudt i og kan få dem til at vokse. Det er også hjemme omkring bedriften, at der produceres godt kløvergræswrap på 10 hektar til vinterfoder. Carl Johan Bruun går både op i det økologiske og det cirkulære. 

- Det her er en produktion, som skal hænge sammen med marksædskiftet. Vi har brug for gødningen. Det økologiske kredsløb skal hænge sammen. Hvis det bare var hobby, kunne vi nøjes med 10 køer, vi kunne nusse, men så manglede vi gødning i marken, forklarer han engageret. 

Målet er også at producere mest muligt foder hjemme på bedriften.

- Vi giver nærmest ingen kraftfoder. Vi vil helst holde dem på grovfoder, siger han.
 

Læs mere i magagsinet Kødkvæg, der udkommer 24. maj 2022

Se videoen her

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.