Økologiske landbrugselever: Hvorfor skal vi lære at sprøjte?

Elever på Kalø Økologisk Landbrugsskole protesterer over, at bekendtgørelsen for landbrugsskolers undervisning er målrettet konventionelle landbrug.

Ved Kalø lærer unge at blive økologiske landmænd. De kan blive faglært landmand, produktionsleder eller EUX-student. På grundforløbet lærer de blandt andet om fodring, hygiejne og andre basale forhold.

Men undervisningen på Kalø Økologiske Landbrugsskole er tilrettelagt efter konventionelt landbrug. Det protesterer en række elever over i et manifest.

"...som noget helt groteskt sprøjtecertifikat på både 1. og 2. hovedforløb," skriver de blandt andet.

400 underskrifter

I en underskriftsindsamling har de siden slutningen af november samlet over 400 underskrifter for, at politikerne skal skabe en ekstra bekendtgørelse, så de kan få en undervisning rettet mod økologisk landbrug.

"Bekendtgørelsen er hovedsageligt udarbejdet af de store konventionelle landmænd. Dette betyder at der ikke kan eller må være det fokus på bæredygtigt landbrug, som Kalø Økologisk Landbrugsskole ønsker," skriver eleverne på skrivunder.net.

Grøntsager og fjerkræ vigtige

Samtidig mangler de undervisning i emner, der har størst potentiale for økologer, siger de. Regeringen har eksempelvis udloddet penge til særligt økologisk svineproduktion, frugt- og grøntsagsproduktion og fjerkræproduktion. Men nogle af områder er underprioriterede, siger de.

"Eksempelvis får vi på grundforløbet på den nuværende uddannelse ikke undervisning i fjerkræ og kun en meget begrænset og stærkt destilleret undervisning i grøntsagsproduktion," skriver eleverne.

Og så mangler der fokus på alternative veje mod at drive et landbrug, siger de.

"Det er nødvendigt at inddrage nye landbrugsformer for fremtiden i forhold til ejerskab og afsætning, da de nuværende storbedrifter ikke er  økonomisk tilgængelige for en nyuddannet økologisk landmand."

Praktikplads-mangel

Et andet problem er mangel på praktikpladser.

"Mange økologiske producenter har svært ved at blive godkendt som praktikværter på grund af regler, der ikke tager hensyn til det økologiske landbrugs profil, der ofte er mindre bedrifter med mere alsidig produktion," skriver eleverne.

"Hvis regeringens mål om at forøge det økologisk dyrkede areal i Danmark skal opnås, mener vi, at der skal uddannes kompetente, økologiske landmænd. Vi mener, at der burde laves en særskilt bekendtgørelse for en økologisk landbrugsuddannelse," konkluderer eleverne i manifestet.

Emneord økologi

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.