Økonom i EDF: Afregningen til mælkeproducenter vil stige

Også de europæiske mælkepriser øges, og det lover godt for landmandens afregning, siger Anders Andersen, EDF-STAR og rådgivningschef ved LandboSyd.

Allerede nu kan det globale opsving på mælkemarkedet ses i Europa. Det påpeger Anders Andersen, rådgivningschef ved LandboSyd og økonom, også kaldet EDF-STAR, i European Dairy Farmers.

Det lover godt for udsigten til en forbedret afregning, vurderer han.

"Jeg tror, at der er mulighed for at man kan gå hen at blive overrasket positivt," siger Anders Andersen.

"Vi skal vænne os til, at volatiliteten i priserne forsat øges, men det gælder i begge retninger."

I rådgivningsvirksomhederne har vi siden efteråret i budgetter for landmændene anvendt priser på 2,33 kr./kg i de første tre kvartaler og 2,43 kr./kg i 4. kvartal. Det gælder ved 4,20% fedt og 3,40% protein.

Den prognose kan let blive for pessimistisk, vurderer han. ”Den er blevet lavet på et meget dystert tidspunkt,” påpeger rådgivningschefen.

Arlas topchef, Peder Tuborgh, sagde i går, at stigningerne på den internationale GDT-børs er kommet et halvt år tidligere end ventet. Den er steget med knap en tredjedel de sidste to måneder.

"Vi ser da nogle gode tendenser på opadgående retning i prisen. Det ser vi også på flere fronter på det europæiske marked," påpeger Anders Andersen.

"Vi skal bare regne med, at der går noget tid, før det har en effekt," siger rådgivningschefen.

Stigningerne i Europa går langsommere end på det globale marked. Siden midten af januar er smør gået op, ligesom flere andre varekagerier har oplevet stigninger. FrieslandCampina hævede prisen med 10 øre for to uger siden, påpeger Anders Andersen.

Tror ikke på større stigning pga. kvotestop

Et stort spørgsmål er, hvordan udviklingen går d. 1. april, hvor kvotesystemet ophører.

"Det, vi har snakket om længe, er, at når kvoterne går væk, så øges produktionen i EU væsentligt. Det vil jeg godt sætte spørgsmålstegn ved," siger Anders Andersen.

Han påpeger, at mælkeproduktionen tværtimod er gået ned i gear i Europa i starten af 2015, og at det kræver tid, før landmændene kan skrue op for produktionen.

Anders Andersen forventer dermed, at en eventuel større stigning i produktionen først kommer senere.

"Vi skal ikke glemme, at producenterne i andre EU-lande fra efteråret 2014 også er væsentligt presset økonomisk, og det vil alt andet lige påvirke produktionen i EU."

Emneord mælk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.