10 Thise-køer har paratuberkulose

”De sidste syge køer skal bare ud, men det er ikke min beslutning. Det er op til besætningsejerne, at vurdere, hvornår de skal ud,” siger Thise Mejeris direktør.

Mellem 10 og 12 køer hos Thise Mejeris leverandører har ’rød’ paratuberkulose-staus, der betyder, at de senest bør sættes ud inden næste kælvning og gerne før.

Det oplyser mejeridirektør Poul Pedersen fra Thise Mejeri, der får mælk fra 66 andelshavere med i alt mellem 6.000 og 7.000 køer.

Poul Pedersen udtrykte i går sin stolthed over, at alle mejeriets leverandører er 100 procent fri for paratuberkulose. Men det er en sandhed med modifikationer.

”Vi har fuldstændig kontrol med paratuberkulose hos vores leverandører. Vi har styr på hver eneste ko, og ud af de over 6.000 køer, vi får mælk fra, er der kun omkring 10 til 12 køer tilbage med rød paratuberkulosestatus.”

”Vi kan nærmest ikke blive mere fri for paratuberkulose, når man tænker på, at vores leverandører køber nye dyr ind, og at vi i løbende får nye andelshavere ind,” siger Poul Pedersen.

Han ser meget gerne, at de sidste 10 til 12 køer med rød status forsvinder fra leverandørernes stalde.

”De sidste syge køer skal bare ud, men det er ikke min beslutning. Det er op til besætningsejerne, at vurdere, hvornår de skal ud,” siger Poul Pedersen.

Siden 2007 har alle Thise Mejeris leverandører i samarbejde med mejeriet arbejdet målrettet på at sanere for paratuberkulose- bakterien. Mejeriet besluttede sig dengang for, at samtlige leverandører skulle være med i Seges’ saneringsprogram Operation Paratuberkulose og valgte samtidig at betale for de mælkeprøver, som er en del af programmet.

At køer er fri for paratuberkulose betyder sundere malkekøer, et mindre forbrug af antibiotika, mindre produktionstab og større eksportmuligheder.

”Hvis man kan dokumentere, at mælken kommer fra køer, der er fri for paratuberkulose, giver det bedre muligheder for at eksportere til en række lande. På besætningsniveau betyder det, at man undgår de produktionstab, som paratuberkulose medfører,” forklarer han. dyrlæge Erik Rattenborg, Seges.

Thise betaler én procent oveni basisprisen - svarende til 2-3 øre - ekstra pr. kg mælk, når den kommer fra paratuberkulosefri- køer.

Thiseleverandørerne er ikke de eneste, der yder en indsats mod paratuberkulose. I alt er godt 800 besætninger på landsplan pt. tilmeldt Operation Paratuberkulose og arbejder systematisk med saneringen ved at gennemføre de nødvendige anbefalede tiltag, oplyser Seges.

Andelen af smittede besætninger, som er tilmeldt saneringsprogrammet, er siden 2006 faldet fra 85 til 60 procent. Forekomsten af paratuberkulose internt i de tilmeldte besætninger er faldet fra 10 til 3 procent.

Da paratuberkulose er kronisk, kan sygdommen ikke behandles, men kun udryddes fra besætningerne ved at undgå, at raske dyr bliver smittede. Det gøres ved en række forebyggende tiltag omkring kælvningen, hvor den nyfødte kalv er i stor risiko for at blive smittet med sygdommen af koen. Fuldstændig sanering af besætningen kræver en årelang og ihærdig indsats.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.