13.412 kg pr. årsko: »Tygger de drøv, er der noget at arbejde med«

At opnå gode resultater kræver et godt fundament, villighed til at give og tage ansvar og glæde ved at træffe beslutninger, siger dygtig driftsleder.

Når de gode tal er i top, og de trælse tal er i bund, sådan som det er på Wissingsminde med 240 DH-årskøer, 350 hektar markbrug og 27-årige Henrik Steffensen som driftsleder siden 2014, så spørger alle - også LandbrugsAvisens kvægbrugsfaglige journalist - hvad hemmeligheden bag de fremragende resultater er.

Men der er ingen hemmelighed eller særlige tryllegreb bag resultaterne, understreger han. På Wissingsminde var der i forvejen gode resultater at bygge videre på, og det har han gjort med en dyb interesse for mælkeproduktion og driftsledelse samt en stor beslutningsdygtighed i nogle rammer, hvor der også har været villighed til at give plads til at træffe beslutninger.

En del af opgaverne, f.eks. at følge markedet for at finde de bedste tidspunkter at købe foder og gødning på, kunne han måske godt betale sig fra at lade andre gøre.

"Man skal bare passe på, at man ikke lige pludselig har alle mulige andre til at lede ens bedrift," påpeger han.

Har en plan - og en nødplan

Netop det at have ansvaret for helheden og ikke kun køerne, træffe beslutninger og se resultaterne af dem, er i høj grad, hvad der driver ham.

"Jeg prøver ofte at have en plan eller en strategi klar, så jeg er forberedt på, hvad der kan ske. Hvis vejret for eksempel ændrer sig, når vi er ved at tage slæt i græsset, så har jeg ofte på forhånd overvejet, hvad vi så gør. Men det er vigtigt at forstå, at vi er et team omkring opgaverne," forklarer Henrik Steffensen.

I 2015 havde Wissingsminde landets højstydende AMS-besætning efter en ydelsesfremgang på et år på godt 1.300 kg til 13.412 kg EKM/årsko. Og bedriften ligger helt i top i DB i Kvægnøglen.

Men der er også områder, der kan blive bedre, understreger han. Bl.a. er der for mange dødfødte kalve og for mange komplicerede fødsler, formentlig fordi goldko- og kælveforholdene er knap så optimale.

"Jeg går aldrig forbi sygeafdelingen og nykælverne uden at se, om de tygger drøv. Det er måske meget lavpraktisk at være fokuseret på, hvordan maven fungerer, men tygger de drøv, så har man et godt udgangspunkt. Så er der noget at arbejde med," slutter han.

"Jeg interesserer mig mere og mere for ledelse"

Hvis man giver indsigt og ansvar, taler ordentligt til folk og roser en god indsats, så er man langt med ledelse, vurderer ung driftsleder.

"Jeg vil bestemt ikke sige, at jeg er god til at være leder for andre, og det er i hvert fald noget, jeg kan blive bedre til. Men det er en opgave, jeg godt kan lide, og jeg interesserer mig mere og mere for ledelse. Det er en udfordring at kommunikere med andre og at forstå, at andre tænker og prioriterer anderledes end én selv," siger Henrik Steffensen om at være leder for to ansatte i kvæg- og markbruget.

"Hvis man giver indsigt og indflydelse, og folk får at vide, når de gør det godt, og i det hele tager taler ordentligt, så tænker jeg, at man er langt med ledelse," forklarer han.

Og så lægger han vægt på at være til stede og vise et eksempel: "Jeg stiller krav til mig selv, men også til de ansatte. Jeg gør selv det, jeg siger til andre. Jeg er synlig i dagligdagen og er med i arbejdet."

Læs mere om Henrik Steffensen i det nummer af fagmagasinet Kvæg, der netop er udkommet.

Faktaboks

Wissingsminde

  • Ligger ved Lunderskov og ejes af Simon Simonsen
  • 240 DH og 350 ha markbrug
  • 3 ansatte inkl. driftslederen
  • 4 Lely A3 Next og sand i sengebåsene

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.