160 landmænd får intensiv rådgivning mod salmonella

I et nyt rådgivningstilbud stiller Seges sine dyrlæger til rådighed for mælke- og kalveproducenter, som kæmper med salmonella.

Tre fysiske besøg, løbende telefonisk opfølgning og et håndslag på, at landmanden skal udføre de tiltag, som anvises.

Det er den korte version af et nyt gratis rådgivningsforløb, som Seges stiller til rådighed for op til 160 mælke- og slagtekalveproducenter, som kæmper med salmonella.

Forløbet gennemføres over to etaper med 80 besætninger i de kommende 18 måneder og herefter 80 nye besætninger i de næste 18 måneder.

Opfølgning vigtig

Når rådgivningsforløbene strækker sig over 18 måneder, skyldes det især, at salmonella ikke nødvendigvis kan bekæmpes på meget kort tid. Og ved meget lange saneringsforløb kan det knibe med at fastholde motivationen.

Ifølge sektordirektør Ida Storm, L&F, Kvæg, kan et længere rådgivningsforløb derfor være med til at understøtte arbejdet og fastholde motivationen. Hertil kommer, at Seges i forbindelse med de kommende rådgivningsforløb kan tilknytte en ledelsesrådgiver, som kan hjælpe med motiverende samtaler, hvis behovet skulle opstå.

Håndslag og underskrift

Forud for rådgivningsforløbet med tre fysiske besøg med dyrlæger fra Seges skal landmændene udfylde data om smittebeskyttelse, ligesom de skal underskrive en kontrakt, hvor de forpligter sig til at gennemføre de tiltag, som aftales mellem landmand og eksperterne.

»Med de indledende data om smittebeskyttelse kan vi danne os et billede af, hvor der kan sættes ind, så vi hurtigt kan komme videre med besætningernes saneringer«, siger dyrlæge Lars Pedersen, som er en af seks eksperter fra Seges, som er koblet på rådgivningsforløbet.

Salmonella skal udfases

Rådgivningsforløbene sættes i værk for at sætte turbo på saneringen for salmonella i kvægbruget. Aktuelt er næsten hver tiende mælkeleverende besætning i salmonella status 2 eller 3.

»Vi må ikke glemme, hvorfor vi skal blive ved, til vi når i mål. Salmonella Dublin kan smitte til mennesker, hvilket langt fra er ufarligt. Og den risiko kan vi ikke acceptere som erhverv«, siger Ida Storm.

Hun tilføjer, at salmonellasmitte giver store produktionstab i de ramte besætninger. Derfor er det også vigtigt, at saneringsforløbene nedsætter risikoen for, at frie besætninger smittes.

Rådgivningsforløbet er finansieret af Mælke- og Kvægafgiftsfonden.

Faktaboks

5 anbefalinger til sanering for salmonella

  1. Foder og gødning adskilt: Kørsel med gylle- og møgvogne forbi kalvebokse, foderborde, ensilagesiloer eller andre steder, hvor fodervognen kommer forbi, skal undgås, da der er en kilde til overførsel af bakterier i gødning.
  2. Isolering: Syge dyr skal hurtigst muligt isoleres, så smitterisiko til andre dyr nedsættes. Vær opmærksom på, at syge dyr fodres efter raske dyr.
  3. Vask: Undgå vask med højtryksrenser i nærheden af dyr, da vandtågerne kan sprede smitte.
  4. Hysteri: Man skal forlange skift af tøj og støvler af besøgende på bedrifterne, også håndværkere, som besøger flere bedrifter.
  5. Gylle: Forlang en ren gyllevogn. Maskinstationen kender ikke altid salmonella-status på bedrifterne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.