200 besætninger skal have vinterkontrol

Kødkvæg - såvel udegående som indegående - er omdrejningspunktet for en kommende kontrol fra Fødevarestyrelsen.

200 besætninger med kødkvæg vil i løbet af januar til og med marts blive besøgt af Fødevarestyrelsen i forbindelse med en kontrol af forholdene for kødkvæg.

Baggrunden for kontrolkampagnen er, at Fødevarestyrelsen i 2014-2015 gennemførte en lignende kontrolkampagne, hvor der blev fundet overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne i 24 procent af de besøgte besætninger, der havde dyr gående ude. De fleste overtrædelser vedrørte manglende adgang til læ og ly samt manglende adgang til et tørt leje. Og i 10 procent af de besætninger, hvor dyrene blev opstaldet indendørs, blev der fundet overtrædelser.

Om den kommende kontrolkampagne skriver Fødevarestyrelsen, at man dels vil informere om lovgivningen og retningslinjerne for beskyttelse mod vejr og vind ved hold af kvæg, der er udegående i vinterperioden, dels helt generelt kontrollere, om kvæget er passet og fodret og sikret mod vind og vejr under hensyntagen til deres behov. Herunder har passende tørt leje, og om dyrene holdes under forhold, der lever op til kravene, herunder at kalve ikke holdes permanent opbundne.

Nye retningslinjer

Fødevarestyrelsen tilpassede i 2019 retningslinjerne for kontrol med udegående dyr om vinteren. De nye retningslinjer indebærer større fokus på de konkrete dyr og de faktiske vejrforhold. Udegående dyr i vintervejr skal være robuste, og også robuste racer skal beskyttes mod vind og vejr og være forberedt til at gå ude.

Fødevarestyrelsen indskærper, at kravet om beskyttelse mod vejr og vind altid gælder, men når vejret er godt, er dyrenes behov for beskyttelse mindre. Derfor kan dyrene i godt vejr afgræsse marker med mindre beskyttelse, men hvis vejret bliver dårligt, skal ejeren straks kunne flytte dyrene til en stald eller til en mark, hvor der er tilstrækkeligt læ og ly.

Flade marker uden bevoksning er ikke egnede til at holde udegående dyr på om vinteren, og dyrene skal til enhver tid have adgang til passende tørt leje. Regn, blæst og slud medfører væsentlig ulempe for dyrene, hvis de ikke har adgang til tørre arealer med læ.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.