2.400 køer med alvorlig sygdom fundet i Slesvig-Holstein

660 kreaturer slagtet i Slesvig-Holsten efter fund af IBR. Yderligere tre besætninger i nærheden er fundet smittet.

I Danmark blev vi fri for IBR i 1991, men i Tyskland skete det først i marts 2017.

Nu er en syg ko blev forleden testet og fundet positiv for sygdommen IBR i en malkekvægsbesætning i Slesvig-Holsten. De øvrige 660 dyr i besætningen blev efterfølgende også testet, og alle blev fundet positive for antistoffer.

Besætningen blev afspærret, og dyrene sendt til slagtning. Efter dette udbrud er der yderligere fundet antistoffer i tre besætninger i området, så i alt 1.800 dyr er testet positive og skal slagtes.

Smitter ved kontakt og gennem luften

IBR (infektiøs bovin rhinotracheitis) skyldes et herpesvirus (BHV-1), som sætter sig i luftveje og kønsorganer hos kvæg.

Dyrene får forhøjet temperatur, de begynder at savle, samtidig med at også øjne og næse løber. Desuden kan der ses aborter, omløbninger og hos malkekøer et fald i ydelsen. Der kan også ses rød og hævet skede- eller forhudsslimhinde, der er besat med små blærer, som brister i løbet af få dage.

Virus spredes mellem besætninger gennem omsætning af smittede dyr.

Smittespredning mellem besætninger kan dog også være luftbåren. Denne form for smittespredning afhænger af vind og luftfugtighed, men virus kan under de rette vejrforhold spredes over adskillige kilometer. Inden for besætningen foregår smittespredningen hovedsageligt via kontakt og gennem luften.

Som ved smitte med andre herpesvirus, kan smittede dyr være bærere af virus hele livet.

Vær opmærksom i grænselandet

»IBR er ufarlig for mennesker, men kan blandt andet forårsage voldsomt fald i mælkeydelsen og aborter hos køerne. Derfor ser vi med stor alvor på, at IBR er fundet så tæt på Danmark«, forklarer dyrlæge Erik Rattenborg fra Seges, som administrerer overvågningen af danske kvægbesætninger ved undersøgelser af tankmælk fra malkekvægbesætninger og slagteblodprøver fra andre besætningstyper.

Erik Rattenborg opfordrer alle kvægproducenter, især i grænseområdet, til at være opmærksomme på symptomer og kontakte besætningsdyrlægen ved den mindste mistanke.

Berettiget til erstatning

Ifølge Seges-dyrlægen er ejere af besætninger, som får konstateret sygdommen, berettiget til erstatning for slagtning af besætningen og produktionstabet.

Ved mistanke om smitte med IBR i en besætning, vil besætningen straks blive lukket for til- og fraførsel af dyr. Derefter udtages nye prøver til undersøgelse på Veterinærinstituttet hos DTU.

Hvis undersøgelsen viser, at besætningen er smittet med IBR, bliver den sat under offentligt tilsyn. Det offentlige tilsyn kan tidligst hæves 30 dage efter fjernelse af de smittede dyr og rengøring og desinfektion af stalden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.