277 kroner ekstra i slagtepræmie falder på et meget tørt sted

65 millioner kroner ekstra i slagtepræmie er kærkommen, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Af nyheder, som for tiden udgår fra Miljø- og Fødevareministeriet, var det indtil videre ugens bedste, da ministeriet mandag kunne glæde de danske kvægbrugere med 65 millioner kroner ekstra i puljen til slagtepræmier.

De penge falder på et tørt sted!

Hvis der slagtes ligeså mange præmieberettigede dyr i 2020 som i 2019, vil de ekstra 65 millioner kroner beløbe sig til 277 kr. pr. præmieberettiget dyr. For en malkeracekalv eller sågar krydsningskalv svarer det cirka til en krone pr. kg kød. For en tungere kødkvægstyr er det lidt mindre.

Med de seneste års pres på noteringerne og udfordringerne med afsætning i forbindelse med covid-19, er der næppe udsigt til, at slagterierne kvitterer med en tilsvarende forøgelse pr. kg. Og med smitte-stigningen i Europa kan vi også kun gisne om, hvornår noteringen kan blive ramt igen. Læg hertil uforudsigelighederne i markedet som følge af afrikansk svinepest.

I al den usikkerhed er det rart og betryggende, at ministeren sikrer ekstra præmie både i 2020 og 2021. Hvad der herefter sker, må den nye EU-reform vise.

Der skal nok ikke herske nogen tvivl om, at de danske producenter af okse- og kalvekød trods alt hellere så, at noteringen steg med hvad der svarer til den nye præmie, så præmien ikke var nødvendig. Men det kommer næppe til at ske. Slet ikke fordi flere europæiske lande støtter deres egen kødproduktion på forskellig vis og med slagteriernes store eksport af dansk okse- og kalvekød er vi nødt til at forholde os til det store marked udenfor landets grænser.

Derfor er der nok heller ingen tvivl om, at der fortsat skal kæmpes for en dansk slagtepræmie i den næste EU-reform, hvis vi skal opretholde kødproduktion i Danmark.

Hvad tænker du? 

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.