3 gode råd til at holde nykælvere ved godt huld
Et hurtigt fald i huld efter kælvning kan give sundheds- og reproduktionsproblemer.

Køernes huld falder, når de er i negativ energibalance, som de er efter kælvning. Det skyldes, at de ikke kan indtage nok foder, i forhold til hvor meget energi de bruger.

Hvis køerne i lang tid er i negativ energibalance, vil de bruge alle deres fedtdepoter på at holde energiniveauet oppe.

Tynde køer, med en huldvurdering på under tre, ved kælvning eller køer med tvillinger er i øget risiko for at falde i huld efter kælvning.

Det skriver netavisen AgriLand, som også har opstillet en række gode råd til vedligeholdelse af huldet hos nykælvere

1. Hold øje med huldet

Ved at holde øje med huldet på nykælverne, kan man opnå en gennemsnitlig huldscore på besætningen på 2,9.

På den måde vil størstedelen af køerne ligge med en huldscore mellem 2,75 og 3,25, som er optimal for at koen bliver drægtig. Ved at holde køerne på et huld mellem 2,75 og 3,25 vil der generelt ses en højere drægtighedsprocent.

Hvis man finder en ko med en huldscore på under 2,75, bør man hurtigst muligt få øget hendes huld til mellem 2,75 og 3,25.

En nem måde, at øge huld på, er ved kun at malke koen én gang om dagen, mens hun fodres som de køer, der malkes to gange om dagen.

Mælkeproducent: Drøvtygningsmåleren har sladretKvæg 5. marts · 13:26

2. Maksimér tørstofindtag

Det er vigtigt, at køerne dagligt tildeles tilstrækkeligt med foder af høj kvalitet. Foder af høj kvalitet vil have en bedre smag, og dermed øges koens indtag. Derudover vil energiniveauet være højere i foder af god kvalitet.

En nykælver spiser mellem 8-10 kg tørstof per dag. For hver uge, der går, vil indtaget øges med 0,75-1 kg tørstof per uge.

Det ender med, at 10-12 uger efter kælvning vil koen indtage 16-18 kg tørstof per dag.

Ved afgræsning er det vigtigt at holde øje med, at køerne har et højt nok tørstofindtag. Det er vigtigt, at der er tilstrækkeligt plads til alle køer.

Græsning i foråret, i meget regnfulde perioder og hvis græsset har lavt tørstofindhold, er det vigtigt at supplere foderet, så køerne ikke kommer i negativ energibalance.  

3. Hold øje med mælken

Den nemmeste måde at monitere køernes ernæringstilstand på, er at holde øje med mælkeanalyserne.

Hvis mælkeydelsen eller mælkeprotein pludselig falder, er det en tydelig indikator på reduceret tørstof indtag.

En anden måde at holde øje med energibalancen er fedt-proteinratioen. Fedt-proteinratioen (fedtprocenten divideret med proteinprocent), bør være mellem 1,2 og 1,4. Hvis tallet er højere, indikerer det en negativ energibalance.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.