4 gode råd til at holde køernes ydelse højt under høsten

Styrer du græsset korrekt her i august, kan du godt tjene gode penge på afgræsning.

Af Louise Kjær Hilligsøe, økologirådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Rigtig mange landmænd bliver som drenge igen, når høsten går i gang – de får maskiner på hjernen. Jo større og flere hestekræfter jo bedre.

Det er ganske vist også vigtigt at få noget korn og halm hjem til vinteren. Sådan har det altid været, og sådan vil det altid være.

Men, I må ikke glemme jeres græsmarker til afgræsning og køerne. Det er mælken, der betaler for alle omkostningerne til at få jeres korn hjem i siloerne.

1. Regn på behovet for kraftfoder

Det varme vejr, der er med til at Jeres korn bliver klar til høst, påvirker også i høj grad græsset. De høje temperaturer, vi har set i slut juli, har været med til, at græsset i løbet af en til halvanden uge er faldet i fordøjelighed og dermed energiindhold.

Køerne har brug for en ekstra energidrik i form af kraftfoder. Så der er god grund til i får bjerget jeres korn - det skal bruges næste år denne tid. En foderkontrol kan hjælpe godt på vej i denne tid til at regne på, hvor meget korn eller kraftfoderblanding I skal have ind.

Typisk har køerne brug for 0,5 til 1 kg pr. ko ekstra kraftfoder for at kompensere for den faldende energioptagelse på græs.

2. Hold gang i vandingsmaskinerne

Glæden for maskiner kunne også bruges på at køre en tur med vandingsmaskinerne.

Ser man på tørkeindekset i Danmark, er der kun ganske få og små pletter i Jylland med lav risiko for tørke. Sjælland, Fyn og øerne har høj risiko for tørke, mens det meste af Jylland har forøget risiko for tørke.

Så for at holde liv i græsmarkerne, så der er noget for køerne at hente, skal vandingsmaskinerne holdes i gang.

3. Penge i styret afgræsning med godt græsoptag

På trods af det høje tørkeindeks ser vi græsoptag på over 11 kg TS pr. ko pr. dag her midt/slut juli. Med god vanding og god hegning kan det sagtens lade sig gøre at tjene penge på afgræsning, og der er mange penge i styret afgræsning med et godt græsoptag. Ydelse og græsoptag er ikke korreleret.

Det billigste grovfoder med et fornuftigt næringsstof indhold er nu engang det græs køerne selv henter, både for økologer og konventionelle.

Styrer man det korrekt her i august, kan man godt tjene gode penge på afgræsning. Men det kræver, at du bruger lidt mere kraftfoder og har nerver til ikke bare at fylde dem op med foder på stald.

Vi oplever, at træerne nærmest vokser ind i himlen i foråret og først på sommeren, hvor græsset bare gror og har en høj fordøjelighed og højt energiindhold. Det varer ikke ved.

Upraktisk, som det er, er det oven i høsten, vi for alvor skal til at styre vores græsmarker og fodring med afgræsning.

4. Forbered i foråret

Der er mange af Jer landmænd, der vil sige at det kræver for meget tid og for mange ressourcer at køre afgræsning med højt udbytte. Men med god forberedelse i foråret, er det mindre tidskrævende end I tror, og I gør jer selv en tjeneste, for det giver mindre arbejde oven i høsten.

I foråret kræver det, at man er to mand, en crosser, et par ruller med polytråd og hegnspæle, der er nemme et stikke i jorden. Med en dags effektivt arbejde er foldene sat op, og laver man den rigtige opsætning og plads mellem pælene, kan hegnet løsnes og traktoren komme igennem med vand eller til afpudsning.

Den ene dags arbejde i foråret, betyder at der her senere på sommeren altid vil være frisk nyt græs til køerne. Med afpudsninger ind i mellem vil græsset forblive appetitligt, selv denne tid på året hvor det måske ikke smager så godt som i starten af sæsonen.

Kombiner det med et godt kraftfoder optag på stald. Alt efter efter energiniveau i kraftfoderet er 8 kg TS-kraftfoder ikke for højt.

Glem nu ikke jeres køer og græsmarker, fordi det er høsttid. Pas på jer selv med de store maskiner, og brug stadig tid på græsmarkerne på gåben og med vandingsmaskinerne!
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.