Ustabil majsensilage koster foderværdi og smagbarhed, og det er noget skidt for koen og økonomien.
Nedbrydningen af foderet starter i ensilagestakken og fortsætter med varmedannelse og uønsket mikrobiel vækst i fuldfoderet. Derfor er det vigtigt at lægge en god plan for hele det kommende fodringssår, når der ensileres majshelsæd, skriver Kvægnyt, der har fem tips til stabil majsensilage, så du får bedre foder og holder omkostningerne nede.
1 Høst tidligt
Høst majsen rettidigt. Hellere en uge for tidligt end en uge for sent. Når majsplanten dør og visner ned på marken, starter bakterier, svampe og gær nedbrydningen af planten, og ensilerbarheden falder. Hvis du er i tvivl, om majsen er moden til ensilering, vil de fleste skulle ensilere med det samme. Få ensilerer majs for tidligt, mange for sent.
2 Kør godt sammen
Kør stakken godt sammen og undgå, at særligt den øverste halve meter af stakken bliver for tør.
3 Grundig og robust overdækning
Dæk grundigt af med en overdækning, der er robust over for både luft og vand samt modstår sol, vind og angreb fra fugle.
4 Brug stabilt ensilage om sommeren
Disponer dine siloer rigtigt, så du bruger den mest stabile majsensilage i perioden juni – september og udtager ensilagen fra en silo med stor fremdrift. Der er 122 dage fra 1/6 til 1/10 2021, så hvis du har 61 meter smal silo, vil du kunne sikre en fremdrift på 0,5 m/dag i den mest kritiske periode. Resten af året vil 0,2 – 0,3 m fremdrift/dag ofte være tilstrækkeligt.
5 Se kritisk på ensileringsmidler
Vil du tilsætte ensileringsmidler, skal du vælge heterofermentative mælkesyrebakterier med stabiliserende virkning (for ekempel L. buchneri) eller kemiske midler med natriumbenzoat. Brug ikke homofermentative mælkesyrebakterier i majs, og brug ikke myresyrebaserede produkter. Vær i øvrigt opmærksom på indholdet af de primære aktivstoffer som natriumbenzoat, hvis du køber blandingsprodukter.
I nogle blandingsprodukter koster de virksomme aktivstoffer uforholdsmæssigt meget. 5 tips til stabil majsensilage med mindre kemi D
Relaterede artikler
Kommentarer