5 ting, du skal tjekke hos dine kalve
Overskuelig tjekliste giver overblik over reglerne og styr på kalvepasningen inden kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.

Lige nu er Fødevarestyrelsen i gang med en kontrol- og oplysningskampagne i 200 besætninger med kalve op til seks måneder. Her vil der især være fokus på opstaldning, fodring og kalvepassernes kompetencer.

Kampagnen rulles heldigvis ud på en relativt positiv baggrund med generelt faldende kalvedødelighed og øget fokus ude på bedrifterne på kalvenes opstaldning, trivsel og pasning.

Ved forrige kontrolkampagne i 2015-2016 i 165 besætninger var den hyppigste overtrædelse (fundet i ti besætninger) af reglerne, at kalvene ikke kunne se og røre andre kalve. Desuden havde en del besætninger kalve ældre end otte uger opstaldet i enkeltbokse. Ikke alle kalve over to uger havde til enhver tid adgang til frisk vand i tilstrækkelig mængde. Endelig havde flere besætninger for lille areal i kalveboksene.

Med inspiration fra LMO kommer her en tjekliste, der giver overblik over regelkravene til kalveholdet og ikke bare kan fungere som en tjekliste forud for et kontrolbesøg, men også som en generel tjekliste for kalvepasningen.

1. OPSTALDNING

Alle kalve skal tilbydes et rent, tørt og blødt leje. For enkeltbokse/hytter er arealkravet under tag for kalve under 60 kg min. 100 cm bredde og 120 cm længde. For kalve over 60 kg øges længden med 20 cm til 140 cm. I fællesbokse er arealkravet under tag for kalve op til 150 kg 1,5 kvadratmeter pr. kalv, stigende til 1,7 kvadratmeter ved kalve mellem 150 og 200 kg og 1,9 kvadratmeter ved kalve over 200 (op til seks måneder).

2. SOCIALE BEHOV

Kalve må kun opstaldes i enkeltbokse i otte uger. Kalvene skal kunne se og røre hinanden gennem skillevæggen. Kontakt alene via huller i forenden af boksene er derfor ikke tilstrækkeligt.

3. SYGDOM OG TILSYN

Der skal til enhver tid minimum være én ledig sygeboks til kalve.Kalve må ikke opstaldes i mørke, og de skal til enhver tid kunne tilses.

4. HUDPLEJE

Kalve under seks måneder må ikke opbindes, og kalvene skal have plads til at kunne udføre hudpleje uden besvær. Krav om børster/koste er udskudt til 1. juli 2022.

5. ALTID ADGANG TIL VAND

Kalve skal have råmælk snarest muligt og senest seks timer efter fødsel. Alle mælkefodrede kalve skal have adgang til en narresut i mindst 20 minutter efter fodringen. Sondefodring er kun tilladt, når det er påkrævet for at behandle kalven mod sygdom. Kalvene skal have adgang til passende foder, der understøtter deres velfærd og sundhed. Kalve over to uger gamle skal til enhver tid have adgang til rent drikkevand i tilstrækkelige mængder.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.