6 gode råd til at skabe en attraktiv arbejdsplads

Hvad for en smiley får din arbejdsplads? Sørg for at blive førstevalg, når en ny stilling skal besættes. Her er seks gode råd til kvægbrugeren - og alle andre.

Af  Lasse Kruse Ledet, HR- og kvægrådgiver, LandboNord

Har jeg er en god og attraktiv arbejdsplads?

Hvilken smiley ville dine medarbejdere give, hvis de blev spurgt? Hvornår har du sidst stillet dig selv det spørgsmål?

Som ejer og leder af en virksomhed er man i stor konkurrence om de medarbejdere der er, hvorfor det er vigtigt at se på hvordan din virksomhed skiller sig ud. Din virksomhed skal gerne være mere attraktiv end dem du konkurrerer med om arbejdskraften. For et landbrug er det andre landbrug, men det er også andre virksomheder.

Hvad gør arbejdsplads attraktiv og hvad siger dine medarbejdere?

Der er mange ting, der kan gøre en arbejdsplads attraktiv og spændende.

Dine medarbejdere er de bedste ambassadører i forhold til at skulle rekruttere nye medarbejdere, og derfor skal de helst sætte en glad smiley på virksomheden.

Har du spurgt dine medarbejdere hvad de tænker om virksomheden, for det er ikke sikkert de sidder med det samme billede som du selv gør.

I det følgende vil jeg komme med en række fokusområder, som du skal være opmærksom på, hvis du vil sikre en god arbejdsplads for dine medarbejdere.

Fleksibilitet og ansvar

En høj grad af fleksibilitet i forhold til arbejdstid og mødetider, er med til at sikre en høj medarbejdertilfredshed og det vil også give en større gruppe af ansøgere at vælge imellem, næste gang du skal finde en ny medarbejder.

Vi ser i dag mælkeproducenter, der ændrer malketiderne, så de passer bedre ind i hverdagen hos familien Danmark, hvor både mor og far gerne vil tage del større del i børnenes hverdag. 

Ansvar og implementering er et område, hvor du har mulighed for at skille dig ud. De fleste bliver motiveret af at få ansvar og medindflydelse i forhold til deres egen hverdag. Motiverede medarbejdere er gladere, mere effektive, og de bliver længere på arbejdspladsen.

Motivationen bliver størst når du formår at tilpasse ansvaret til den enkeltes lyst og erfaring. Medarbejderne må hverken få for lidt eller for meget ansvar.

Efteruddannelse og kultur

Opkvalificering af medarbejderne gennem f.eks. kurser og erfamøder, giver mulighed for at man kan få mere ansvar efterhånden som man opbygger erfaring. Det løfter medarbejderens niveau og også virksomhedens, samtidigt med at dine medarbejdere vil blive mere motiverede. 

Det giver også mulighed for at rykke rundt i organisationen i tilfælde af, at du kommer til at mangle en ny medarbejder.

Kulturen på arbejdspladsen er også vigtig, hvordan er omgangstonen, bliver man mødt med ”Godmorgen” eller går man bare forbi hinanden? Er der plads til humor eller skal der bare arbejdes. Det er nogle små ting i forhold til, hvordan vi agere overfor hinanden, som kan flytte rigtigt meget.

Dine handlinger som leder har enorm betydning for kulturen på arbejdspladsen. Du kan have mange gode intentioner, men afspejler dine handlinger ikke dine intentioner, så vil du opleve at medarbejderne gør som du gør og ikke som du siger.

Kommunikation og arbejdsforhold

Kommunikation er også enormt vigtigt at have fokus på, så man sikre at opgaverne bliver udført korrekt.

Det er dit job som leder at sikre dine ansatte har forstået opgaven, det kan gøres ved at stille opklarende spørgsmål. På den måde vil den ansattes svar vise, om han eller hun har forstået opgaven. Formår du ikke at kommunikere på en måde, hvorpå i forstår hinanden, så vil der ske flere fejl og det vil være demotiverende for dine ansatte.

Der skal være styr på arbejdsforhold, men det er ikke dem der giver den glade smiley

Der skal være styr på løn, pension, feriefridage, forsikringer og personalegoder, som julefrokost, madordning, firmature osv. Er der ikke det, kan man få meget sure medarbejdere, især hvis forholdende forringes. Firmature og andre fælles sociale arrangementer kan være gode for fællesskabet og give en god samhørighed i Teamet.

 

Faktaboks

Skab en attraktiv arbejdsplads

  • Der, hvor du virkeligt motiverer dine medarbejdere, er, når du formår at give dem de arbejdsopgaver og det ansvar, som motiverer dem og passer til deres erfaring.
  • Medarbejderne skal have de fornødne kurser og uddannelser, så de kan udvikle sig professionelt og personligt.
  • Kultur og kommunikation er vigtige elementer i forhold til at sikre motiverede medarbejdere, så arbejdspladsen får så glad en smiley som muligt, og her er du som leder et bærende element.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.