Abortstorm hos kødkvægsbesætning ledte til stor forbedring i sundhed

2018 var et mørkt år for kvægavleren Rob Harris, og i en periode overvejede han at kvitte faget. 

Årsagen var at hans kødkvægsbesætning i efteråret 2018, blev ramt af BVD (Bovine Viral Diarrhoea), hvilket resulterede i, at kun 7 kalve overlevede fra i alt 47 parrede køer. 

Ifølge Rob Harris, betød det, at han efter at have trukket så mange døde kalve ud, begyndte at overveje om jobbet var det værd. 

3 år senere, har det dog vist sig at være netop det værd. Han har efter en ordentlig slag på pengepungen som følge af den høje dødelighed, fået vendt det om og har i sidste sæson fravænnet 103%. Det skriver Farmers Weekly. 

Udbrud af BVD 

Det vides stadig ikke helt, hvor infektionen kom fra, men besætningsdyrlægen på stedet påpeger, at de pågældende dyr ikke var vaccineret. 

BVD ramte desuden på det værst tænkelige tidspunkt, lige omkring 3 måneder inde i drægtigheden. 

I denne periode kan virussen overføres fra ko til foster, og resultatet er kalve som fødes som persisterende inficerede (PI)

Disse kalve udskiller store mængder af virus og kan dermed sprede sygdommen igennem hele deres levetid. 

Handlingsplan for udryddelse af BVD 

I samarbejde med sin besætningsdyrlæge, valgte Rob Harrison at gribe tyren ved hornene, og få udryddet BVD fra sin besætning. 

Dette krævede dog en lang række omfattende tiltag. 

Først og fremmest blev alle dyr testet for at være PI. De dyr som bar på virus blev med det samme separeret og sat ud. 

Efterfølgende blev den kommende sæsons parring udsat, således hele flokken kunne blive vaccineret. 

Besætningen har i de følgende sæsoner udskudt efterårs parringen til foråret, så alle dyrene kan blive vaccineret samtidigt, omkring første uge i maj. 

Rob Harris mener at dette minimere risikoen for fejl, da kvierne helst skal vaccineres 3 uger før parring, og køerne skal have en booster vaccine en gang årligt. 

"Ved at gøre det simpelt, og have en protokol for hele flokken undgår man fejl" mener han. 

Afgrænsningen af besætningen blev optimeret med dobbelt afhegning, så man undgik mule-til-mule kontakt med de flokke der afgræssede på de omkringliggende arealer. 

Der bliver desuden sørget for at avlsdyrene slet ikke græsser på arealer der støder op til nabobesætninger. 

Alle dyr der ankommer til besætningen er mærket og testet for BVD før ankomst, og bliver holdt indendørs, væk fra de andre dyr for at holde risikoen lav. 

Skyhøje resultater 

De strenge regler og konsekvente håndteringer af blandt andet PI kalve, har da også båret frugt for Rob Harrison, skriver Farmers Weekly. 

Flokken er nu officielt fri for BVD, og alle tyre og kvier fra besætningen testes årligt når de er 9-12 måneder. 

Sidste sæson havde de en drægtigheds på 100%, og de 55 køer der blev sat til tyr producerede i alt 57 kalve, inklusiv 2 sæt tvillinger. 

Rob Harris udtaler til Farmers Weekly, at det eneste han fortryder er at han ikke fik vaccineret sine dyr tidligere.

Han råder også alle landmænd der ikke vaccinere, til at begynde på det nu. 
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.