Afrikansk kvægsygdom på vej mod Nordeuropa

Danmark har allerede haft et tilfælde, hvor mistanken gik på Lumpy Skin Disease. Mistanken blev heldigvis afkræftet.

Kvægsygdommen Lumpy Skin Disease, forkortet LSD, breder sig mod Nordeuropa. I sidste uge opstod den første danske mistanke nogensinde om sygdommen, men mistanken blev heldigvis afkræftet efter analyse af prøver på et engelsk laboratorium, skriver landbrugsinfo.dk.

Lumpy Skin Disease er en meget alvorlig kvægsygdom, der indtil 2006 ikke var set uden for Afrika. I 2015 blev sygdommen påvist i Grækenland tæt på den tyrkiske grænse. Grækenland har siden haft 218 udbrud, og sygdommen er efterfølgende også blevet påvist i blandt andet Serbien, Bulgarien og Makedonien.

Symptomerne på sygdommen kan være høj feber, op til 41 grader, nedstemthed med nedsat appetit og markant nedgang i mælkeydelsen. Der ses flåd fra øjne og næse, forøget spytsekretion samt halthed pga. væskeansamlinger i benene.

En til to uger efter, at dyret er blevet smittet, opstår der knuder over hele kroppen. Knuderne ses primært i huden – især på hoved, hals, yver og bagpart. Knuderne udvikler sig med dødt væv, som går gennem hud og underliggende væv. Der er også knuder i de forskellige slimhinder – kønsorganer, mave-tarmkanal og luftvejene. Drægtige dyr kan abortere, og der kan ses knuder på aborterede fostre.

Ramte besætninger slås ned

Selvom symptomerne kan variere fra milde til meget alvorlige, er sygdommen aldeles tabsgivende. Smittede besætninger i EU kræves nemlig aflivet, og herudover vil mistanke om eller bekræftelse af Lumpy Skin Disease påvirke mulighederne for eksport af mejeriprodukter i større eller mindre grad.

Ifølge landbrugsinfo.dk betød den nylige, danske mistanke, at mejeriet, som havde modtaget mælk fra den mistænkte besætning, ikke kunne forarbejde og eksportere mælken til lande med krav om LSD-frihed, før mistanken var afkræftet.

LSD er en anmeldepligtig sygdom, hvilket betyder, at mistanke om sygdommen skal rapporteres til Fødevarestyrelsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.