Agrocura opjusterer mælkepris - nærmer sig 3 kr. sidst på året

Agrocura har opjusteret prognosen for mælkeprisen en smule, så den i snit nu sættes til 251 øre pr. kg for 2017. Men der er bump på vejen, lyder analysen.

Af Troels Schmidt, analytiker, Agrocura

Arla har meldt sin pris ud for marts måned og det er tid til at gøre første status på prognosen for 2017.

Råvareværdien for de første tre måneder lander på 250,6 øre pr kg. Det er 5,8 øre pr kg højere end forventet i min prognose, og det er 8,2 øre lavere end prognosen fra Seges.

Marts måned holdt de fine takter fra februar og ender 20 øre højere end da prognosen blev udarbejdet.  Derfor reviderer jeg prisen op i andet kvartal til 227 øre pr kg og opjusterer som følge heraf prisforventningen til året 2017 en smule til omkring 251 øre pr. kg i gennemsnit. 
 

Det spændende står foran os

Det spændende er ikke de tre måneder, der er gået, men mere de tre måneder, vi står overfor.

I denne periode vil vi især blive meget klogere på, hvordan mælkeproducenterne indretter sig på det frie marked uden kvoter, og hvordan der reageres på stigende priser. Ikke mindst også hvordan Arla vil sende signaler til andelshaverne så produktions og afsætningsforhold afvejes hensigtsmæssigt, for de har kun prisen at justere på.

Mit udgangspunkt er, at mælkeproducenterne i Europa vil udvide produktionen mere, end man umiddelbart regner med. Samtidig forventer jeg at se efterspørgslen reagere på de stigende priser. Især på smør og ost som har oplevet pæne stigninger.

Derfor er jeg bange for at se et lille chok i mælkemarkedet udspille sig primært i 2. kvartal, og det er baggrunden for, at jeg forventer en pris, der er næsten 40 øre lavere end prognosen fra Seges pr. kg mælk.

Det er faktisk uhyggelig så stor forskel, der er imellem de to prognoser om, hvor mælken er på vej hen de kommende måneder.

Jeg krydser naturligvis fingre for, at L&F kommer tættest på, men at finde det markedsscenarie, som skal opfylde dette, ser vanskeligt ud i mine øjne.

Tabel 1. Prognoser for mælkepris  2017

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.