Alt foder indkøbes: Let at lægge budget

Fåregård har bortforpagtet al sin jord til en maskinstation, som bedriften med 385 årskøer så køber alt sit grovfoder af. Det handler ikke kun om økonomi, men også om at fokusere på mælkeproduktionen.

Fåregårds 135 hektar har de senere år været bortforpagtet til en maskinstation, som så producerer og sælger foder til bedriften med 385 årskøer.

Rationalet bag den beslutning er ikke kun at frigøre tid og kapital ved ikke selv at stå for marken, men også at opnå den bedst mulige grovfoderkvalitet, fordi afregningsmodellen ’belønner’ kvalitet, og fordi samarbejdet giver begge parter et stærkt incitament til at fokusere på kvalitet.

Fåregård vil gerne betale for godt grovfoder og har i øvrigt ingen kvier til at æde knap så gode slæt græs, da alt opdræt sælges efter mælkefodringsperioden til en tidligere jersey-mælkeproducent og købes tilbage en måned før kælvning.

Maskinstationen vil selvklart gerne opnå en god fortjeneste på opgaven ved at lave den bedst mulige kvalitet.

God forretning for begge parter

»Det gør det utrolig let at lægge et budget. Men man skal ikke gå i for små sko i sådan et samarbejde, for det skal være en god forretning for begge parter«, understreger Rasmus Gade, søn af gårdejerne Birgit og Kristian Gade og driftsleder på Fåregård.

Prisen er baseret på Seges’ standardaftaler for grovfoderhandel og standardtal for foderkvalitet og udbytte.

Prisen reguleres så op eller ned, alt efter udbyttet og kvaliteten. Der betales otte gange aconto, startende i april, og med slutafregning i december, hvor det hele gøres op.

Kun to årlige foderskift

»Det var en svær beslutning for min far, Kristian Gade, for han elsker sin jord og er også god til at drive den. Men i kraft af sit organisationsarbejde er han ofte væk.

Så alternativet til bortforpagtning og indkøb var at ansætte folk til marken og løbende investere i teknik til marken. Det har vi til dels prøvet, men det fungerede ikke for os. Den her løsning er mere lønsom og giver os mulighed for at fokusere på køerne og være mere effektive«, forklarer Rasmus Gade.

Foderplanen på Fåregård til de 385 krydsningskøer består af ca. 60 procent grovfoder (halvt majs og halvt græs i en femslæt-strategi på blanding 35), et kraftfodermiks og vand, der blandes kompakt fuldfoder på bedriften.

Al majs fordeles i to siloer og al græs lægges i lagkage for at undgå flere foderskiift end højst nødvendigt,

Stabilitet er nemlig et nøgleord på Fåregård, som du kan læse meget mere om i årets første nummer af fagmagasinet KVÆG, som er udkommet 7. januar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.