Ammoniak- og metankrav skydes måske til hjørne

EU-Kommissionen har sat luftforureningsdirektiv på dødsliste, der offentliggøres næste uge. Konsekvensen er endnu ukendt.

Næste uge vil Frans Timmermanns, EU-Kommissionens hollandske næstformand, præsentere en dødsliste for EU's medlemslande og offentligheden, skriver Ritzau torsdag.

Det er en liste over lovgivning, som enten ændres eller fjernes helt.

Også EU's luftforureningsdirektiv, som blandt andet handler om ammoniak- og metanreduktion, står på listen.

Direktivet skal ændres, fremgår det af listen.

Tobias Gräs, konsulent ved Landbrug & Fødevarers kontor i Bruxelles, mener, at det realistiske er, at kravene til reduktion af metanudledningen tages ud af direktivet. I stedet vil det sandsynligvis lægges ind i en klimapakke, der ventes næste år. Dermed undgår EU dobbeltregulering af samme område.

”Det vil være meget positivt og en sejr, hvis det sker, for det har vi argumenteret for sammen med vores europæiske kolleger,” siger Tobias Gräs.

Et andet stort emne er ammoniakreduktion.

Det har skabt kritik blandt danske landmænd, at de står til at skulle reducere ammoniakudledningen med 24 procent frem mod 2020 som følge af direktivet. Regeringen har selv spillet ind med det tal, som har grund i rapporter fra Aarhus Universitet. De har dog siden nedjusteret deres forventninger til, hvor meget ammoniakudledning landmændene er i stand til reducere uden at skulle skære på produktionen.

”Vi har sagt, at 24 procent kan vi ikke levere,” siger Tobias Gräs.

Han er dog kritisk over for, om landmændene kan se frem til, at EU trækker forslaget - som reelt blot implementerer en tidligere aftale indgået i Gøteborg - tillbage.

”Jeg er forsigtig optimist omkring metan, men det er for tidligt at sige noget om ammoniak,” siger Tobias Gräs.

Den danske regering har endnu ikke afgjort, om de vil arbejde for at slække på ammoniakkravene. Senest har SF og Radikale meldt ud, at de ønsker at holde fast i 24 procents reduktion.

Faktaboks

På dødslisten står der i forhold til luftforureningsdirektivet: "Vil blive ændret som led i den lovgivningsmæssige opfølgningen på 2030 Energi- og Klimapakken"

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.