Analytiker: Her er ny trussel mod mælkeprisen
Palmeolien er faldet i pris - og det lover ikke godt for mælkemarkedet, mener analytiker Palle Jakobsen.

Prisen på palmeolien er styrtdykket, så den er på laveste niveau i 11 månede, skriver Agrimoney.com.

Godt nok er det et andet marked med en produktion på den modsatte side af kloden – men alligevel spiller det sammen med mælkeprisen, vurderer selvstændig analytiker og handelsrådgiver Palle Jakobsen, Agrocom.

I 2015 gav vejrfænoment El Nino palmeolieproduktionen en ordentlig mavepuster. Det fik produktionen til at styrtdykke og prisen til at ryge i vejret. Derfor blev det attraktivt at putte fløde i ispinde i stedet, eksempelvis, siger Palle Jakobsen.

At produktionen nu er på vej mod tidligere tiders højde og fedtproduktet igen faldet i pris, er et dårligt varsel for mælkeproducenterne, mener Palle Jakobsen.

”Det skal man være bekymret for, for mælkemarkedet står i virkeligheden på et ben, nemlig udviklingen i smørpriserne. Smørpriserne er skudt i vejret og ind i rekordområdet. Det er typisk de sidste krampetrækninger i et marked, der er i panik, inden det klapper sammen sidst på året,” lyder Palle Jakobsens profeti.

Han pointerer, at store lagre med forhindrer priserne på skummetmælkspulver i at stige – og dér er altså ikke hjælp at hente, hvis smørpriserne falder igen.

Betyder det, at du er gået væk fra din prognose om 3,25 kr. pr. kg mælk i sidste halvdel af 2017 eller første halvdel af 2018?

”Så længe smørpriserne stadigvæk er stigende, så skal jeg stadig holde fast i min forventning om 3,25 kr., men der er ingen tvivl om, at med den aktuelle udvikling for palmeolien og skummetmælkspulveret, så er det ikke lige nu, at jeg spekulerer i, om jeg skal opjustere. Det er nok snarere det andet, der lurer i baghovedet: Om jeg kan blive tvunget til at nedjustere,” siger Palle Jakobsen.

Nogle taler om, at mælkepulverlagrene er ved at overskride datoen for, hvornår det må bruges til human ernæring. Det er vel positivt?

”Men problemet er der sådan set bare stadigvæk. Det, der er sket i EU, er, at pulverproduktionen er steget de sidste tre år, men afsætningen er ikke gået i vejret. Det, man reelt set har gjort, er, at man har skummet fløden og hakket resten i pulver og så afsat det til interventionslagrene. Selvom nogle af de ældste lagre skubbes ud til foder, har man stadig en fremgang i produktion, som man ikke har fundet købere til. Det problem skal man have løst,” siger analytikeren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.