Analytiker: Kollaps for mælkeprisen ikke lige om hjørnet

Agrocom drosler ned for de positive forventninger til mælkeprisen, men forventer ikke et kollaps.

Smørprisen oplever pt. store fald.

"Men betyder det så også, at vi nu står overfor starten på en større nedtur i afregningspriserne på mælk, hvor lave priser på skummetmælkspulver og et brat prisfald på smør trækker tæppet væk under afregningspriserne overfor landbruget? Næppe."

Sådan lyder det i oktoberanalysen fra Agrocom, der ejes af analytiker Palle Jakobsen og rådgiver landmænd og andre om blandt andet råvaremarkederne og løbende udgiver analyser om mælkeprisen.

Analytikerens forventning har været, at afregningen skulle op og ramme 3,25 kr. pr. kg i løbet af første halvår 2018, men han varsler dog, at den forventning måske vil lide et knæk.

"...som det ser ud nu, bliver vi nok nødt til at skrue en kende ned for musikken i vores næste analyse, der offentliggøres i december", skriver Agrocom.

Agrocom forventer fortsat en afregning over tre kroner i løbet af 2018.

"Afregningspriserne på mælk fortsætter i vejret godt hjulpet af rekordpriser på smør, men priserne på skummetmælkspulver ligger stadig underdrejet. De højere afregningspriser står således på et ben, og man må frygte, at afregningspriserne klapper sammen, hvis smørpriserne kollapser. Den gode nyhed er dog, at der endnu ikke er tegn på afslutning på smørmarkedet, og at de globale priser på skummetmælkspulver viser positive takter", lyder vurderingen.

Selvom smørpriserne falder lige nu i Europa, så er det fra et meget højt niveau. Priserne har været tredoblet siden starten af 2016.

Sidste uge offentliggjorde det amerikanske landbrugsministerium (USDA), at de forventer fortsat stram forsyning af smør i 2018. Eksporten af smør ud af New Zealand vil blot stige med 2.000 tons i 2018 til 519.000 tons, imens eksporten ud af EU overhovedet ikke vil ændre sig og således fortsætte på de 185.000 tons, som eksporten vil nå i 2017.

"USDA lægger således op til fortsatte høje smørpriser i det kommende år, og de begrunder deres forventning med en marginal stigning i mælkeproduktionen i EU i 2018 og en stigning i New Zealand på blot 0,5 procent", skriver Agrocom.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.