Analytiker: Mælkeprisen har toppet for denne gang

En faldende mælkepris er mere sandsynlig end yderligere stigninger, mener analytiker Palle Jakobsen.

Mælkeprisen har efter alt at dømme toppet for denne gang. Der kan være en mindre stigning i vente, men risikoen for fald er større end chancen for stigning.

Sådan summerede Palle Jakobsen, Agrocom, sin vurdering af mælkeprisen op til et indlæg hos LDM på Nutrifair.

Palle Jakobsen vurderer, at vi netop nu er i den sidste del af forløbet med en høj mælkepris. Det skyldes, at mejeriprodukterne når et prisniveau, som kan få forbrugerne til at vægre sig ved køb.

I sit indlæg pegede markedsanalytikeren på, at GDT-indekset er faldet flere gange. Efter indlægget blev afholdt, blev der afholdt endnu en GDT-auktion med faldende priser.

- Jeg vurderer, at mælkeprisen topper i niveauet 3,5-4 kroner pr. kilo i løbet af 2022 og korrigerer ned til området 2,75-3 kroner pr. kilo i løbet af 2023, sagde Palle Jakobsen.

Han indikerer dermed, at den næste bund i mælkeprisen vil ligge omkring niveauet for prisen i 2021.

- Hvis vi ser teknisk på prisudviklingen, er der ikke indikationer på, at mælkeprisen skal længere ned end 2,75 kroner, inden den begynder at stige igen, mener Palle Jakobsen.

Hold igen med indkøb

I sit indlæg berørte Palle Jakobsen også situationen omkring køb og salg af foder og afgrøder. Her er hans klare råd, at man skal skynde sig at sælge afgrøder for den kommende høst og gerne tage høst 2023 og 2024 med, hvis det er muligt.

- Jeg ser det samme med afgrøderne som med mælken. Der kan komme en mindre stigning, men det er mere sandsynligt med fald, begrundede Palle Jakobsen.

I forhold til indkøb af proteinfoder manede markedsanalytikeren til ro. På verdensplan vil der blive dyrket mere soja og raps i år, og derfor vil priserne falde, når afgrøderne høstes.

- Det bliver formentlig muligt at købe sojaskrå til tre kroner pr. kilo og rapsskrå til 2,25-2,5 kroner pr. kilo ved høst. Så indtil da skal I bare holde jer i ro, lød det fra analytikeren.

Adspurgt om pris og forsyning med non-GM soja svarede Palle Jakobsen, at non-GM markedet er nichepræget, og derfor kan man ikke forvente en større forsyning i den kommende tid.

- I USA, Argentina og Brasilien er de gearet til storskalaproduktion. De gider ikke lave små partier af non-GM, sagde Palle Jakobsen.

Emneord Nutrifair 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.