Analytiker: Ny futures-kontrakt er god nyhed for mindre mælkeproducenter
Fra august er der gode nyheder for mælkeproducenter i forhold til at risikostyre.

Af Markus Fiebelkorn, analytiker, Agrocura.

Ugens auktion på den New Zealandske børs Global Dairy Trade (GDT) resulterede for første gang siden februar måned i stigende priser.

GDT indekset steg med 2,7 procent og prisstigningerne var bredt funderet på de forskellige mælkeprodukter.

Stigningen på GDT kommer i slipstrømmen på, at smørpriserne i Europa igen viser stigende takter med en prisstigning på 30 procent i 2018.

Prisstigningerne på smør kommer efter et kollaps i prisen ultimo 2017 og den positive udvikling i 2018 viser at, der underlæggende er en god efterspørgsel på smør.

De gode smørpriser støtter landmandsprisen på mælk men EU´s mælkepulverlagre er fortsat en begrænsende faktor for det europæiske mælkemarked.

I Europa er der kommet gode nyheder for de mælkeproducenter, som gerne vil fortage en rimelig risikostyring.

Medio august måned (15. august 2018) starter en ny futures-kontrakt på råmælk. Det offentliggjorte EEX-børsen i Leipzig i går.

Én kontrakt omfatter 25.000 kg råmælk. Kontraktens pris vil være baseret på euro pr. 100 kg mælk. Løbetiden vil være maksimalt 18 måneder, det betyder at man kan sikre sig en maksimalpris for de kommende 18 måneder.

Kontraktens størrelse på ’kun’ 25.000 kg råmælk muliggør, at også mellemstore mælkeproducenter kan fortage en rimelig risikostyring. Uden den nye kontrakt, var man nødt at handle skummetmælkspulver og smør i stedet for. Denne kombination krævede, at man skal have 280 til 300 køer.

Med den nye kontrakt er det tilstrækkeligt at have cirka 75 malkekøer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.