Analytiker om mælkeprisen: Landmænd kan være optimistiske om 2018

Palle Jakobsen, Agrocom, vurderer, at mælkeproducenterne ikke har udvidet besætningerne under den nuværende pris-optur, og det giver god bund for ny prisoptur hen i 2018, vurderer han.

”Der er grund til at gå ind i 2018 med en optimistisk indstilling. Det er selvfølgelig svært at se, at det skulle blive et rekordår, men der er heller ingen grund til at tro, at det bliver et elendigt år”.

Sådan lyder det fra analytiker Palle Jakobsen, Agrocom, efter Global Dairy Trade tirsdag stoppede de seneste måneders fald.

Analytikeren følger løbende prisudviklingen for mælke-futures på New Zealand-børsen, og derfor kom tirsdagens auktionsresultat ikke som en overraskelse for ham.

Smøret faldt fortsat i pris, hvilket han ser som en naturlig korrektion på de oppustede priser, der har været for fedtet. Denne korrektion forventer han fortsætter en tid endnu.

”Priserne på smør har været budt længere op, end forsyningsbalancen kunne bære, og så der man oftest en meget dyb korrektion. Når priserne bliver overgjort på vej op, så bliver også undergjort på vej ned. Men jeg vil tro, at den skal herefter skal lande på oversiden af det tidligere, naturlige leje”, siger Palle Jakobsen.
Pt. er priserne på den europæiske Basel/Hannover-børs lige under 5000 euro pr. ton, og den tidligere top lå omkring 4000-4500 euro pr. ton.

Priserne skal altså fortsat et stykke ned, vurderer Palle Jakobsen, før den dybe korrektion er nået.

På tirsdagens GDT-aktion var det stigende priser på mælkepulver, samt færre mængder, der holdt hånden under prisen. Palle Jakobsen ser det som, at bunden på mælkepulveret nu er ved at være nået.

Mælkeproducenterne må dog se frem til bump den kommende tid, vurderer analytikeren, hvilket også har været annonceret af Arla og FrieslandCampina.

”Et godt bud er, at vi kommer til at se, at afregningspriserne på mælk bliver påvirket af den dybe korrektion på smørmarkedet, og faktum er også, at skummetmælkspriserne er lave”, siger Palle Jakobsen.

Derefter er han dog optimist. Årsagen er, at den stigende mælkeproduktion pt. nogenlunde svarer til ydelsesfremgangen. Det lader altså ikke til, at mælkeproducenter har udvidet i stor stil.

”Det gør, at når vi er færdige med at se vigende afregningspriser på mælk, så er der gode muligheder for, at vi skal se opad igen”, siger han.

”Vi kan se, at markedet viser styrketegn. Det vil også være usædvanligt at have lave mælkepriser samtidig med, at andre råvarer går i vejret”, siger Palle Jakobsen med hentydning til blandt andet stigende oliepris.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.