Analytiker om smøret: Tyder ikke på prisboble

På bare et år er prisen på smør fordoblet på råvarebørserne og har nu nået det højeste niveau nogensinde.

"Lige nu ser det ikke ud til, at der er tale om en prisboble."

Sådan siger Keld Winther Rasmussen, markedsanalytiker og seniorrådgiver hos fødevarekoncernen Uhrenholt, til erhvervsmediet Finans.

Prisen på smør er de seneste uger steget til det højeste niveau nogensinde på de internationale råvarebørser. Priserne satte rekord allerede i april og er nu steget med 95 procent i forhold til for et år siden.

Det svarer til, at prisen på et ton smør siden maj er steget med 9700 kroner.

"Det er fuldstændig uhørt. Vi har aldrig før været bare i nærheden af de prisniveauer, der bliver handlet på i disse uger," siger Keld Winther Rasmussen.

Priserne drives i vejret af en øget efterspørgsel kombineret med en faldende produktion og meget små lagre af smør, vurderer markedsanalytikeren.

Ifølge nye opgørelser fra EU-Kommissionen er produktionen af smør i EU faldet 6,5 procent i årets første fem måneder.

Dette fald i produktionen skyldes især, at landmændene i mange EU-lande har sænket produktionen af mælk efter et 2016, der var præget af ekstremt lave afregningspriser på mælk.

"Dette produktionsfald ramte markederne netop i de første måneder af 2017, da efterspørgslen efter smør for alvor begyndte at stige."

"Resultatet er, at smørlagrene i EU nu er kørt helt i bund, netop som man begynder at indgå kontrakter på handlen med smør i juleperioden, hvor forbruget topper," siger Keld Winther Rasmussen.

Der går nogle måneder, før regningen ender hos forbrugerne på grund af kontraktlængder.

/ritzau/

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.