Anklager: Derfor skulle landmand betale 11 millioner for overproduktion

Torsdag i sidste uge blev en landmand i Nordjylland idømt 9,7 mio i konfiskering for over produktion og en bøde på 1,3 mio. kr. for overtrædelse af miljølovgivningen.

Beløbet kunne have været meget mindre, fortæller specialanklager Birte Fogh Nissen, da en landmand sidste torsdag blev dømt for overproduktion ved byretten i Aalborg.

Den 30-årige mælkeproducent fik konfiskeret 9,7 millioner kroner for overproduktion samt fik en bøde på 1,3 millioner for overtrædelse af miljøgodkendelsen.

Landmanden var miljøgodkendt til at have 275 køer plus opdræt i sin besætning. Men i årene 2009 til 2013 havde han over dobbelt så mange - i en periode sneg antallet sig op over 600 køer, berettede Nordjyske Stiftstidende sidste uge.

Flere læsere af Landbrugsavisen.dk har på den baggrund undret sig over beløbet på 9,7 millioner kroner i konfiskation.

Den store konfiskation var usædvanlig, forklarer specialanklageren til Landbrugsavisen.dk. Det skyldtes, at de tog udgangspunkt i generelle tal for hele landet, hvor andre domme har taget udgangspunkt i de konkrete regnskabstal fra bedriften.

"Landsretten har bestemt, at det ikke skal kunne betale sig at overproducere, derfor tager vi udgangspunkt i dækningsbidrag 1 og ikke bundlinjen. Tallene, jeg fremlagde, var et udpluk fra Danmarks Statistik. Hvis landmanden havde sit eget regnskab med, hvor tallene var lavere, så kunne han have fået en mindre konfiskering og bøde," siger anklager Birte Fogh Nissen til Landbrugsavisen.dk.

Det store beløb skyldes desuden, at overproduktionen er foregået over fire år fra 2009 til 2013. Landmanden havde sine egne tal med i retten, men disse blev ifølge specialanklageren ikke godkendt af dommeren, fordi det ikke var de faktiske regnskabstal.

Anklagede behøver ikke vise eget regnskab i sager om overproduktion, men hvis regnskabstallene for dækningsbidrag 1 er lavere end anklagers tal, så bliver disse tal som regel godkendt. Der har ikke været sager i Landsretten, hvor landmandens egne tal ikke er godkendt af retten.

"Hvis man siger, at man ikke har tjent så meget som tallene fra Danmarks Statistik viser, så må man fremvise sine konkrete tal. Det accepterer man også, men det kræver, at man kommer med dem," siger Birte Fogh Nissen.

Landmanden har anket sagen.

Den dømtes forsvarer oplyser til Landbrugsavisen.dk, at han ikke ønsker at udtale sig til medierne, før sagen er afsluttet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.