Arla: Europas mælkeproduktion er sandsynligvis toppet

Det globale marked for mælk er fortsat præget af store udsving, men den høje produktion er ved at vende, mener chef for Arlas globale råvarehandel.

Europa er også en del af verdensmarkedet, hvor selv små variationer i udbud og efterspørgsel kan skabe store ændringer i priserne både på mælkebørsen og på varer i butikkerne.

Ændringer, der kan aflæses i fødevarepriser på globalt plan vil også indtræde i Europa, mener chef for Arlas globale råvarehandel Thomas Carstensen.

"Vi forventede en stigning i mælkeproduktionen i Europa i løbet af 2016. Den vækst har vi set, så for resten af året kommer produktionen nok til at ligge på samme niveau eller lidt under det sidste år. Europa vil også reducere udbuddet til verdensmarkedet for resten af året – og det har en påvirkning på verdensmarkedspriserne," siger han. 

EFFEKTEN I EUROPA

Markedet er som sagt meget volatilt. Thomas Carstensen forklarer, at en ændring i mælkeproduktionen på verdensplan kan let svinge mellem en og fire mia. kilo mælk hvert år – en stor mængde i dansk regi, men kun et lille udsving på omkring en procent i det globale udbud. 

"Den meget høje volatilitet betyder, at der er en hårfin balance mellem plus og minus," forklarer Thomas Carstensen, chef for Arlas globale råvarehandel.

Den new zealandske mælkegigant Fonterra meldte i sidste uge ud, at de forventede, at den globale mælkepris ville stige, efterhånden som verdensproduktionen vil falde i takt med de lavere priser. 

Chefen for Arlas globale fødevarehandel kan ikke udtale sig om mælkeprisens udvikling hos Arla, men pointerer at fødevarepriserne svinger meget, selv ved små ændringer i udbuddet.

En lille global stigning 

Den globale fødevareindex for handelspriser, FN's Food Price Index, for maj har vist en lille stigning på 2,1 procent i forhold til måneden før. Prisindekset for mejeriprodukter steg med 0,4 procent

Det skyldes blandt andet Fonterras salg i efteråret på mælkebørsen GDT, forklarer Thomas Carstensen. Fonterra solgte godt på den globale mælkebørs, og det kan spores i de højere salgspriser på fødevareindekset.

"Der er en seksmåneders forsinkelse på det Fonterra solgte i august. Det afskibes i oktober fra New Zealand, og ender i de produkter, der er i butikkerne nu i for eksempel Afrika og Sydamerika. Det er den forsinkelse, der kan spores i fødevareindekset nu," siger han. 

Men kan Food Price Index overhovedet bruges til sige noget om mælkepriserne?

"Food Index er fint nok indeks at bruge til at vurdere salgspriser på verdensplan. I hele 2016 har vi set generelt stigende priser på andre råvarer – sukker er gået godt, det er grovvarer og kød også. I marts så vi, at faldet i priserne for mejeriråvarer på verdensmarkedet stoppede, og de er lidt på vej opad igen, så det begynder at se bedre ud," mener Thomas Carstensen. 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.