Arla hæver øko-tillægget 15 øre

Arla forventer et øget salg af økologiske mejeriprodukter i de kommende år, og derfor hæver Arla øko-tillægget med 2 eurocent pr. kg mælk fra 2. marts 2015 til andelshavere i Danmark, Sverige, Storbritannien og Centraleuropa.

Arla skal fortsat kunne drive og udvikle det økologiske mejerimarked. Den ambition bekræftede Arlas bestyrelse på et møde i sidste uge, hvor bestyrelsen også bekræftede, at øko-tillægget fortsat skal være baseret på balancen mellem udbuddet af økologisk mælk og behovet for økologiske mælkeprodukter.

På den baggrund har Arlas ledelse besluttet at øge det tillæg, som de økologiske andelshavere i Danmark, Sverige, Storbritannien og Centraleuropa får pr. kilo indvejet mælk. Øko-tillægget hæves med 2 eurocent pr. kg mælk med effekt fra den 2. marts 2015 (svarende til 14,9 danske øre), og for de danske andelshavere betyder det, at øko-tillægget stiger til i alt 69,93 danske øre pr. kg mælk.

»Vi har en klar ambition om at drive og udvikle det økologiske marked for mejeriprodukter i Europa. Det er en god forretning for alle vores andelshavere, når vi sælger flere økologiske produkter, og med vores voksende salg af økologi både i og udenfor Europa forudser vi et behov for mere økologisk mælk i de kommende måneder og år. Derfor hæver vi øko-tillægget nu,« siger vice-adm. direktør i Arla Foods, Povl Krogsgaard.

»Det globale mejerimarked er generelt under pres lige nu – og det gælder såvel detailhandel som industrisalg. Vi er klar over, at det har kostet indtjening hos vores andelshavere, både de konventionelle og økologerne. Men situationen understreger kun det øgede behov for at tjene så meget som overhovedet muligt på produkter, som rummer nogle særlige eller ekstra værdier for forbrugerne. Der er de økologiske varer vigtige, og vi er nødt til at sikre, at vi har tilstrækkeligt med økologisk mælk for at drive vores forretning fremad til gavn for alle vores andelshavere,« siger Povl Krogsgaard.

Yderligere rekruttering overvejes

I løbet af de kommende måneder vil Arla analysere det eventuelle fremtidige behov for at rekruttere flere økologiske mælkeproducenter, men her og nu forventes det øgede tillæg at føre til en stigning i produktionen hos Arlas nuværende økologiske andelshavere.

»Det er stadig for tidligt at sige, om vi har brug for at rekruttere flere økologiske landmænd, og i givet fald i hvilke lande. Vi vil fortsætte med at øge salget af økologiske produkter på adskillige markeder, og vi ser nøje på vores forsyningskæde for at analysere, hvor vi har brug for mere øko-mælk fremover. Men helt overordnet vil vi få brug for mere økomælk i fremtiden for at støtte væksten i salget,« siger Povl Krogsgaard.

Procedure for øko-tillæg på plads

Arlas bestyrelse har også besluttet, at det økologisk tillæg skal fastlægges af ledelsen i januar hvert år, men følges op af kvartalsmæssige vurderinger, som vil kunne føre til justeringer mere end en gang om året. Præcis som tidligere kan økotillægget varierer fra land til land afhængigt af balancen mellem udbud og efterspørgsel.

Færre producenter - samme mængde

Arla har i de seneste år mistet økologiske andelshavere. i 201 var der ca. 300 og i 2015 forventes der eat være cirka 240 tilbage. Men den indvejede mængde har været uændret og forventes også at være det i 2015.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.