Arla hæver mælkeprisen - men kun for nogle

Mælkeprisen vil også stige fra august til andelshaverne i Arla. Men igen kun for de konventionelle. Det melder Arla her tirsdag eftermiddag.

Dermed stiger mælkeprisen for anden måned i træk. I juli fik noteringen et godt hak opad med 2 eurocent, knap 15 øre med en mindre valutakorrektion. Denne gang følger så endnu 7,5 øre, så augustprisen for de fleste danske andelshavere vil lyde på 255,1 øre/kg inklusiv Arlagården-tillæg

Fremtidsudsigter både positive og negative

Meldingerne om årsagen til stigningen er noget delte for mejerikoncernen.

For på den ene side så påvirker tørken nu mælkeproduktionen så meget, at det kan ses på produktionsmængderne og dermed også priserne. Men modsat har priserne det seneste tid været faldende på flere af de store produkter.

"På industrimarkederne er smørlagrene begyndt at vokse i Europa. Det resulterer i svækkede priser, som spreder sig til gul ost, men mozzarella forbliver dog stabil. GDT-priserne på sødmælkspulver faldt mere end forventet på grund af store mælkevolumener fra New Zealand. Det resulterede i et stort udbud i hele Asien, hvilket havde en negativ indvirkning på europæiske priser," skriver Arla og fortsætter:

"Markedet er meget afventende, idet usikkerhed omkring fremtiden fortsætter med at vokse", lyder det, før mejerikoncernen dog konstatere, at udsigterne fremadrettet er stabile.

Ingen hjælp til økologer

Hvor de konventionelle nu "kun" mangler en eurocent i at være på højde med niveauet ved årsskiftet, så ser det helt anderledes ud for økologerne. De økologiske andelshavere herhjemme har fortsat til gode at se et plus på noteringen. Hidtil er det nemlig kun gået nedad. De startede året med en acontopris på 3,44 kr/kg, men har nu ligget fast i hele fire måneder på 3,12-3,13 kr/kg. Dermed har de intet fået af de stigninger, som de konventionelle  har indkasseret de seneste måneder.

"På de økologiske markeder fortsætter den stærke volumenvækst på tværs af Europa med at presse markedspriserne", skriver Arla og melder dermed ikke om snarlig bedring.

Faktaboks

For konventionel mælk er fedtværdien 31,30 kroner per kilo, og proteinværdien er 34,43 kroner per kilo.

For økologisk mælk er fedtværdien 38,21 kroner per kilo, og proteinværdien er 42,03 kroner per kilo.

Forventet efterbetaling og rente for 2018 er 7,6 øre, og forventet konsolidering er 10,9 øre.

Tillæg for non-GM foder er 1 eurocent (7,4 øre) – dette kommer i anvendelse i takt med at andelshavere på de enkelte markeder inviteres til at indgå kontrakt om mælk baseret på non-GM foder.

Arlaprisen er 285,3 øre per kilo konventionel mælk og 334,9 øre per kilo økologisk mælk.

Valutakursen for dette kvartal: 1EUR = 7,441 DKK.

Emneord Arla mælkepris

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.