Arla: Højsæson med til at give nyt dyk på mælkebørs

Lige nu sælges den mælk, der leveres i New Zealands højsæson, påpeger Arla-chef.

Mælkebørsen Global Dairy Trade – der er markedsledende globalt – dykkede i går, tirsdag, endnu engang.

Det er dog positivt, bemærker Thomas Carstensen, chef for global råvarehandel hos Arla, at der rent faktisk blev solgt store mængder, nemlig 46.500 mio. tons. Det er mere end dobbelt så store mængder som for en måned siden.

”Det er vigtigt at understrege, at varen bliver solgt. Så den bliver flyttet. Men vi kan godt diskutere prissætningen,” siger Thomas Carstensen.

Han påpeger desuden, at GDT ved hver auktion starter ud med priser, der er er 15 pct. lavere end sidste auktion. Denne gang, hvor faldet var knap 10 pct., blev prisen altså handlet fem pct. op i forhold til udgangspunktet.

De øgede mængder på GDT skyldes, at New Zealand er på vej ind i højsæsonen. Lige nu sælges mælkeråvarer til levering i oktober-november. Da er New Zealand på vej ind i sommeren, og dermed starter højsæsonen hos den store mælkenation.

Det er dermed i august og de næste tre måneder frem, at der vanligt sælges flest mængder på GDT.

"Det gør det jo heller ikke nemmere," påpeger Thomas Carstensen.

Mange indkøbere – der i tråd med godt købmandsskab gerne vil købe på bunden – kan derfor tænkes at være afventende. At lurepasse, med andre ord. Derfor er der forhåbning om, at der er rum for, at prisen kan stige igen.

"Alle vil jo helst købe på bunden. Det er den vi kæmper med at få fastsat pt.," siger Thomas Carstensen.

Indkøberne vil dermed på et tidspunkt få brug for at fylde lagrene, vurderer han.

"Det er også derfor, at Rabobank vurderer, at de globale mælkepriser vil stige igen i 2016," påpeger handelschefen.

Helt overordnet er det fortsat tabet af store indkøb i Rusland og Kina, der har presset det globale mælkemarked, mener Thomas Carstensen.

Rusland stod sidste år inden deres embargo for ni pct. af verdenshandlen med mælk. Nu udgør den en pct. For Kinas vedkommende stod de for 20 pct. for et år siden. Nu aftager ”landet i midten” blot 10 pct.

Mælkeproduktionen er steget med to pct. i Europa i april og maj, efter kvoterne blev sat fri.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.