Arla-næstformand: Vi er mejeri, ikke bank
Næstformanden i Arla hører gerne gode ideer fra medlemmerne til, hvordan krisen kan afbødes. Men Fonterras låne-model bliver svær at kopiere.

Det kan lyde fristende at gøre som Fonterra og tilbyde rentefrie lån til landmændene. Men næstformand i Arla Foods, Jan Toft Nørgaard, ser det ikke som en reel mulighed for mejeriselskabet.

»Vores spidskompetence er at forarbejde og sælge mælken bedst muligt. Så er det bankverdenen, der har styr på finansieringen af de enkelte landmænd,« siger han.

»Lige nu er rigtig mange landmænd hårdt klemt. Derfor kigger alle med lys og lygte på muligheder for at løse den gordiske knude. Der findes også mange andre forslag ud over lånemuligheden, og vi vil i bestyrelsen altid kigge på, hvad der er af muligheder. Men når vi skal følge vores vedtægter, kan vi ikke gå ind på det felt med at låne penge ud.«

Jan Toft Nørgaard kalder situationen med den lave mælkepris, der i august er nede på 2,12 kr. i acontopris, for »særdeles anstrengt«.

»Vi går alle sammen og venter på, hvornår bunden er nået. Men for hver dag, der går, kommer vi nærmere bunden - og dermed også nærmere en ny optur. Mælkeproduktionen går op og ned, det gør al fødevareproduktion i verden,« mener han.

Arla koncentrerer sig ifølge den danske næstformand om at arbejde politisk på at sikre så gode vilkår for andelshaverne som muligt.

»Vi har fuld fokus på den politiske situation, ikke kun i Danmark, men i hele Arlas område. Vi er med til at påvirke politikerne, så landmændene har de rigtige rammevilkår. Især skal vi sikre, at alle landmænd har lige vilkår i EU. Vi kan ikke leve med, at nogle kan få tilskud, og andre ikke kan.«

Tror du, at der kommer et kriseinstrument fra Arla?

»Jeg kan ikke sige det. Men jeg vil sige, at hvis der kommer gode forslag, så vil vi undersøge det. I forhold til lån, som man ser det i New Zealand, så ligger det ikke i min bog som en nær mulighed. Det ligger for langt væk fra Arlas spidskompetencer« siger han og tilføjer:

»Jeg vil ikke forgøgle nogen, at Arla kan løse landmændenes likviditetskrise. Hvis jeg stiller det i udsigt, siger jeg noget, som jeg ikke er sikker på, at jeg kan levere. Men vi vil give alle forslag en seriøs behandling.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.