Arla: Så meget skal øko-dispensation koste på prisen

Benytter økologiske landmænd dispensation til at fodre med ikke-økologisk foder, falder prisen per kilo med 22 øre.

OBS. Rettelse 24/8 13:39: Formuleringer i denne artikel kan virke misvisende, og vi henviser til denne præcisering fra Arla, der understreger, at ingen danske, økologisk køer må fodres med konventionelt foder.

Læs præciseringen her.

Arla sætter nu pris på, hvad det koster økologiske landmænd at tage imod den EU-dispensation, der på grund af tørken lader de økologiske landmænd fodre med almindeligt grovfoder.

Tre eurocent under den fulde økologiske pris, hvilket svarer til 22 øre per kilo mælk, får økologiske landmænd for deres mælk, der vil blive solgt som konventionel mælk, hvis de benytter dispensationen.

"Vi er nødt til at beskytte vores økologiske forretning, og økologisk mælk skal være økologisk mælk i traditionel forstand", siger Henrik Damholt Jørgensen, chef for Arlas medlemsservice.

vil have økolandmænd tilbage hurtigst muligt

Prisen er fastsat ud fra Arla Foods' forventninger til foderprisen og på baggrund af konsultationer med Arlas økologiske udvalg.

Men er det ikke uretfærdigt for konventionelle landmænd, at andre får en højere pris for konventionel mælk?

"Det er klart et af de dilemmaer, vi har overvejet. Men det handler om, at vi gerne vil have, at vores økologiske landmænd kan opretholde status som økologiske og vende tilbage så hurtigt som muligt. Det mener vi er til gavn for alle", siger Henrik Damholt Jørgensen.

ingen har søgt i danmark

Differentieringen i mælkeprisen gælder i alle Arlas medlemslande. Indtil videre er der ingen i Danmark, der har søgt dispensationen, mens Henrik Damholt Jørgensen oplyser, at der er tale om en håndfuld landmænd i Europa. 

"Jeg bryder mig ikke om gisne om, hvad der kommer til at ske, og lige nu ved vi ikke, hvad situationen bliver til vinter, når foderet potentielt kan slippe op. Men jeg forventer, at det bliver et begrænset antal i Danmark, der kommer til at benytte dispensationen", siger han.

I det hele taget er Henrik Damholt Jørgensen ikke meget for at kommentere på udviklingen for forsyningen af økologisk mælk.

"Vi skal fortsat have den mælk, der skal til for at servicere markedet, og lige nu forsøger vi at få et billede af, hvor hårdt vores lanmænd er ramt", siger han og fortsætter:

"Vi har endnu ikke set en væsentlig effekt i mængderne, men man kan godt forestille sig, at det kommer til at ske. Jeg har hørt gæt, men vi arbejder selvfølgelig på at skabe et kvalificeret gæt. Jeg vil ikke byde på, hvor meget leverencerne falder".

bliver sluset tilbage

Henrik Damholt Jørgensen forklarer, at prisen først træder i kraft, når økologisk landmænd begynder at fodre med almindeligt foder, og altså ikke fra det øjeblik man har fået dispensationen.

Når landmanden er klar til at vende tilbage til økologisk foder, bliver man sluset ind over seks måneder.

"Og det er inspireret af, når man omlægger til økologi, så det er en velkendt metode", lyder det fra chefen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.