Arla styrker produktion af Unika-ost

Troldhede Mejeri skal producere nye udgaver af de prisvindende og verdenskendte Arla Unika oste.

Troldhede Mejeri har eksisteret i mere end 100 år, og nu træder det Arla-ejede mejeri ind i en ny tidsalder.

Med åbningen af et såkaldt ’refinement center’ - det første af sin slags i Danmark - bliver det muligt at producere særlige gourmet-skimmeloste på det vestjyske mejeri.

Mejeriet har i en årrække skabt rammerne om udviklingen af Arla Unikas oste, der sælges på toprestauranter i ind og udland. Og det er den produktion, der nu skal tages til nye højder.

Refinement centeret er et særligt område dedikeret til håndlavede skimmeloste, hvor nye produktionsmetoder med anvendelse af røg, øl, vin og dehydrering af skimmelostene bruges så smagen koncentreres og opkvalificeres.

På Troldhede mejeri ser mejerichef Torben Pradsgaard frem til det nye center.

”Jeg tager det som en stor cadeau, at Arla Unika har valgt netop Troldhede Mejeri til den her nicheproduktion. Det er et skulderklap til alle de dygtige mejerister, vi har ansat, at vi nu får mulighed for at medvirke til at eksperimentere med og videreudvikle Unikas sortiment, ” siger han.

Smagen af håndværk og Vestjylland
Placeringen af refinement centeret på netop Troldhede skyldes ifølge Arla Unika selv både de dygtige mejerister og den natur, der omgiver det vestjyske mejeri.

Dorte Ruby er chef for Arla Unika, og hun forklarer, hvordan mejeriets omgivelser spiller ind i de oste, der udvikles og produceres på mejeriet.

”Vi har gennem længere tid lavet oste på Troldhede. Oste, hvor vi prøver at tage noget af naturen med i smagen. Blandt andet bruger vi porse, som mejeriets ansatte selv går ud og samler på et bestemt tidspunkt af året. Det er dedikation og håndværk, og det kan smages i ostene, Derfor er vi også meget begejstrerede for, at vi nu kan lave endnu flere oste på Troldhede” siger hun.

Selvom der blevet produceret Unika oste på Troldhede tidligere, giver det nye refinement center nogle helt nye muligheder. Centeret indeholder et ostelaboratorium, hvor nye oste skal udvikles. Og så giver centeret mulighed for at producere større mængder af nogle af Arla Unikas prisvindende oste. Det gør, at oste, der tidligere var forbeholdt toprestauranter, nu kan købes af flere.

”Arla Unika er nicheproduktion, hvor alt lavet i hånden. Men det nye center gør, at vi kan styre udviklingen af skimmel endnu bedre, og dermed producere en lidt støre mængde af vores oste. For eksempel den prisvindende blåskimmelost Sirius, der tidligere kun er lavet i meget små mængder, bliver nu tilgængelig for flere”, siger Dorthe Ruby.

Refinement centeret på Troldhede Mejeri åbnede officielt i dag.

Fakta om Troldhede
Mejeriet har eksisteret i over 100 år. Den store produktionsbygning er fra 1973. Refinement centeret, hvor Unika-produktionen foregår, er kun en lille del af mejeriet.

Unika produktionen er en meget lille del af den samlede produktion på mejeriet. Målet er at producere mellem 150.000-200.000 Unika oste i 2016.

Resten af produktionen består af Rosenborg, Castello og Høng varianter - dvs. brie, camembert og blå-/hvidskimmeloste. Her er målet at producere 10.000 ton i 2020, hvoraf 85 procent går til eksport

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.