Arla: Vi sælger tidligst Rynkeby næste år
Mejerikoncernen afviser, at ville sælge juiceproducenten Rynkeby. Men en »grundig proces« er i gang.

Arlas datterselskab Rynkeby er ikke til salg lige nu.

Det melder Arla nu ud fredag formiddag, efter at Jyllands-Posten og efterfølgende andre medier har skrevet, at der er en salgsproces i gang af den kendte fynske juiceproducent.

»Vi har ikke sat Rynkeby til salg. Rynkeby er et lønsomt datterselskab for Arla med et stort potentiale for yderligere vækst. Vi har indledt en proces, der skal kortlægge de langsigtede strategiske muligheder for Rynkeby, og det er endnu alt for tidligt at sige, hvad den proces vil føre til,« siger vice-adm. direktør Povl Krogsgaard i en udtalelse.

Flere investeringsbanker har været inviteret til at byde på rådgivningsopgaven med at fastlægge den kommende strategi for Rynkeby. Formentlig er det herfra, at lækagen af oplysningerne er kommet.

Flere medier har fredag spekuleret i, om Arla ville sælge Rynkeby, fordi man vil hjælpe de nødlidende mælkeproducenter med ekstra kapital. LDM’s formand Kjartan Poulsen var da også hurtigt ude og kræve et eventuelt provenu på op mod en milliard lagt oven i mælkeprisen til andelshaverne. Men det er altså for tidligt at lægge de penge ind i budgetterne på gårdene, melder Arla-bosen. Især da også, fordi Arlas vedtægter kræver, at frasalg af ikke-kerneforretnings-aktiviteter bruges til at reinvestere i mejeriforretningen frem for at blive udbetalt til andelshaverne.

»Den proces, vi nu har indledt med Rynkeby, har været planlagt siden sidste år og har intet med den aktuelle økonomiske situation i mejeriindustrien at gøre. Vi går grundigt til værks og forventer tidligst en afklaring i 2016, så uanset hvad processen ender med, så vil der ikke være ekstraordinære salgsindtægter hverken fra Rynkeby eller andre selskaber i regnskabet for 2015,« siger Povl Krogsgaard.

Hvad der kommer ud af den strategiske proces, er det af gode grunde ikke muligt endnu at finde ud af. Men grundlæggende kan det ende i tre scenarier: Arla beholder Rynkeby som helejet datterselskab, man indgår i et partnerskab med en investor eller anden virksomhed; eller man sælger hele selskabet fra.

Rynkeby blev grundlagt i 1934, og siden 1998 har Rynkeby Foods A/S været ejet af Arla Foods.

Juiceproducenten omsatte i 2014 for 1,1 mia. kr. og fik et resultat efter skat på 52 mio. kr. Der er cirka 200 ansatte i virksomheden, der ud over at sælge juice og saft i Danmark også afsætter produkter til det svenske, norske og finske marked. Selskabet har de sidste fem år haft en årlig afkastningsgrad på mellem 4,1 og 14,9 procent.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.