Avlere af hybridspinat får topkarakter

Vikima Seed roser frøavl af hybridspinat for at have været yderst konkurrencedygtig i Østdanmark og Sverige.

Den internationale havefrøvirksomhed Vikima Seed A/S har afholdt årets avlermøder i henholdsvis Ringsted og i Sakskøbing.

"Møderne har været godt besøgt og interessen for havefrøavlen, efter 2 til 3 gode år med gode udbytter og afregninger, er i top. Det har været yderst konkurrencedygtigt at have frøavl af bl.a. hybridspinat i Østdanmark og Sverige, som er Vikima Seeds primære produktionsområder," skriver Vikima Seed i en pressemeddelelse.

Ifølge Vikima Seed ligger hybridspinaten med et udbytte-indeks på 122, og virksomheden giver topkarakterer til udbytterne i timian, purløg, bladbeder og vårraps. Kinesisk kål har derimod været hårdt ramt i år af skadedyr, som gjorde store indhug i frøudbyttet mange steder.

"Der kunne dog på møderne berettes om mere svingende udbytter end i dyrkningsåret 2013. I 2014 ser vi udbytter der svinger i takt med tørkeindekset i de forskellige regioner af Østdanmark og Sverige, hvor VIKIMA primært producerer frø," siger Vikima Seed.

Nye gebyrer rammer hårdt

På møderne fortalte de om deres forsøg med produktion af hybrid vårraps og de nye regler for brug af Triazoler. Derudover om de udfordringer, som havefrøbranchen står over for i forhold til de nye afgifter på ansøgning om minor-use på kemi.

"Netop denne branche er hårdt ramt," siger specialkonsulent Barthold Feidenhans’l.

Det skyldes, at mange af de midler der anvendes i havefrøavlen i dag er på basis af minor-use, som fremover vil blive pålagt nye gebyrer for at blive godkendt. Det vil bl.a. koste 6.000 kroner per ansøgning. 

Prisforventningerne til 2014 blev ligeledes præsenteret på møderne, hvor Vikima Seed regner med en lille nedgang i prisen på hybridspinat, imens man for en stor del af de øvrige arter ser ud til at kunne holde det nuværende prisniveau.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.