Avlsformand: Vi mangler kvier til eksport

En del avlere af RDM har fravalgt at producere ekstra kvier, som kunne sælges til eksport. Markedet er ellers gloende, vurderer avlsformand.

Man skal til enhver tid gøre det, som passer bedst til bedriften og giver den bedste økonomi, herunder også at minimere sit overskud af kvier for til gengæld at lave krydsningskalve. Men måske har lidt for mange droppet at opdrætte kvier, lyder meldingen fra RDM-formand Lars Iversen.

Han peger på, at der igennem længere tid har været en glubende appetit på RDM-dyr på eksportmarkederne. Og selv om det kan være svært at spå om fremtidig afsætning, er der intet, som tyder på, at interessen vil falde.

»I den situation kan vi som race godt stå lidt bedre ved at have flere dyr, når nu efterspørgslen er der. Det er ærgerligt at måtte sige nej, når andre nu gerne vil arbejde videre med det, vi har«, mener Lars Iversen.

Robust og sund

Det er især irske og russiske stalde og marker, som danske RDM-dyr finder vej til. For irerne er det racens robusthed, høje frugtbarhed og generelt gode sundhed, som vægter højt i et system, hvor hovedparten af køerne kælver i forårsmånederne og producerer mælken på græs.

De russiske landmænd vægter ligeledes racens sundhed højt. Og så spiller det også ind, at dyrene er selvhjulpne.

Ifølge Lars Iversen er det betydelige mælkeproduktioner, som skyder op på russisk jord. Og dermed også betydelige ordrer på levedyr.

»Det er de ordrer, som jeg kunne ønske mig, at vi fik lettere ved at opfylde. Derfor håber jeg, at flere vil overveje deres strategi og justere den, hvis det giver økonomisk mening«, siger han.

Ønsker kontrakter

Når flere har fravalgt at producere kvier til salg til levebrug, hænger det sammen med svingende afregningspriser på kvæg. Det kunne løses, hvis eksportørerne kunne tilbyde kontrakter med avlerne.

»Det ville være et interessant scenarie, hvis man kunne tegne en kontrakt på at kunne komme af med kvierne, evt. som kalve, til en fastsat pris. Det vil give forudsigelighed hos både landmand og eksportør«, foreslår Lars Iversen.

Han peger samtidig på, at afsætningen af spædkalve, herunder krydsningskalve, er usikker lige nu. En usikkerhed, som har udløst lave kalvepriser.

Eksportør: Kontrakter kan blive en mulighed

Det vil bestemt også være i eksportørens interesse, hvis det bliver muligt at tegne kontrakter på levedyr. Men det kræver, at køberne er interesserede i at forpligte sig til længerevarende samarbejder.

Det siger Lars Kloster, direktør i VikingLivestock, til Lars Iversens efterlysning af, at mælkeproducenterne kan tegne kontrakter på overskudskvier, som de sikrer sig at kunne afsætte på et givet tidspunkt til en aftalt pris.

»Som eksportører er vi afhængige af at kunne afsætte for at kunne købe. Vi kan ikke garantere et salg, hvis dyrene ikke kan afsættes. Vi kan jo ikke malke dyrene, hvis de pludselig ikke kan afsættes«, siger Lars Kloster.

Mælkeproducenterne kan til gengæld i tilfælde af en glippet handel, lade kvier kælve ind og afsætte dem som malkende køer.

»Men kontrakter vil afgjort være en styrke for alle parter, så det arbejder vi gerne henimod«, siger Lars Kloster.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.