Bæredygtighed i praksis: Landmænd vasker sand ud af gyllen

Muligheden for at levere gylle til biogas og genbrug af sand kan gøre sandvaskning interessant på sigt, mener flere landmænd.

En god håndfuld danske mælkeproducenter er netop nu ved at tage yderligere skridt i retningen mod et bæredygtigt kvægbrug.

De har nemlig fået eller får snart installeret anlæg, som kan vaske sandet ud af gyllen.

Ved at vaske stort set alt sandet ud af gyllen, kan gyllen leveres til biogasproduktion. Samtidig kan den vaskede sand genbruges som strømateriale i kostalden. Det fortalte tre af pionererne ved Gråkjærs temadag om sandseparation torsdag.

Positivt for klimaaftrykket

Erik Dolby fra Nimtofte på Djursland er en af de danske mælkeproducenter, som har mest erfaring med sandseparation. Da han byggede stald i 2015, var det ufravigelige krav, at der skulle være sand i båsene, og at gyllen skulle kunne leveres til biogas.

Med anlægget fra Stjernholm kan han nu genbruge alt sit sand, og det vil på sigt tælle positivt for bedriftens klimaaftryk.

"Vi har fået lavet en RISE-analyse, og her var der positiv effekt ved, at vi genanvender sandet. Det bliver spændende, om det kan løfte mælkeprisen på sigt, at vi har en cirkulær bioøkonomi", fortalte han.

Ok forretning uden biogas

Sandseparationen kan også fungere økonomisk, selvom der ikke leveres gylle til biogas. Det fortalte Mogens Hjort Jensen fra Grenå, som ligesom Erik Dolby har flere års erfaring med at skille sandet fra gyllen.

"Vi gik ind i det, fordi vi troede, at der ville blive bygget et biogasanlæg. Det kom desværre ikke, men økonomien kan godt løbe rundt, når vi kan genbruge sandet og slipper for sliddet på gyllevognene, som vi selv ejer", summerede han erfaringerne op.

Mogens Hjort Jensen har i dag et anlæg fra Mavasol. Han tilsætter omkring fem pct. nyt sand, men kan udfase sandkøbet, hvis sandet bliver grovere.

"Det er helt klart min erfaring, at jo grovere sand, der benyttes, jo nemmere er det at vaske ud af gyllen. Og jeg har set besætninger i USA, hvor man benytter endog meget store sandkorn uden at det påvirker klove og ben, så det er noget, vi skal arbejde videre med", fortalte han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.