Børsen: Landbruget betaler milliarder for politisk krav
Det koster omtrent to milliarder kroner, når landmanden ikke må tildele planterne den gødning, de har brug for, skriver erhvervs-avis.

Det koster landbruget omtrent to milliarder kroner årligt, når de af politikerne tvinges til at undergødske i forhold til, hvad planterne har brug for.

Det skriver Dagbladet Børsen i et stort opslag i dagens avis.

"Det er et kæmpeproblem for os, og det ender med at blive et samfundsproblem. Mange landbrug lukker, hvis ikke økonomien bliver bedre," siger Frede Lundgaard, planteavler og formand for Landboforeningen Midtjylland.

Videncenter for Svineproduktion har beregnet, at en svineproducent med 500 søer og 15.000 slagtesvin om året samt et planteavl, der svarer til, skal importere protein for en millioner kroner årligt sammenlignet med fodring med tysk korn.

Ifølge Seges, tidligere kendt som Videncenter for Landbrug, koster det i gennemsnit 43 procent af indtægten for landbrugene.

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef ved Seges,  siger, at cirka 800 bedrifter ville flytte fra at have likviditetsunderskud til at have overskud, hvis de fik lov til at give planterne den kvælstof, de har brug for.

Merrild: Vigtigt med fokus i børsen

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, siger til Landbrugsavisen.dk, at det er vigtigt, at en avis som Børsen, der læses af erhvervsfolk og politikere, tager problemet op.

"Det betyder jo, at nu er det kommet i debatten, hvor det hører hjemme. Det er ikke bare landmænd, der mister på det her. Samfundet går glip af penge," påpeger Martin Merrild.

En ændring af gødskningsreglerne ville ikke blot gavne økonomien for den enkelte landmand, men også skabe en tiltro til, at politikerne ønsker bedre forhold for landbruget. Det er vigtigt, at både landmænd og pengeinstitutter har en optimisme, siger han.

"Det er sådan noget, der kan betyde, at en nabo tør købe en ejendom, i stedet for at den bliver tømt,” siger Martin Merrild.

"En ting er de landmænd, der er i økonomisk nød, en anden ting er dem, der finansierer landbruget og deres tro på, at man vil landbruget i Danmark," siger Martin Merrild.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.