Bankdirektør: Mælkebønder er i en forfærdelig situation

Jyske Bank kæmper med en landbrugssektor i krise. Næsten halvdelen af udlånet til mælkebønder er i fare.

Det er en hård tid at være mælkebonde i, og dermed er det også en hård tid at være bank for mælkebønder i.

Det sandede Jyske Bank endnu en gang i første halvår, hvor banken måtte sætte endnu flere millioner af til potentielle tab på udlånet til landbrugssektoren.

- Svinebønderne har fået det bedre, og vi er alle sammen spændte på, hvordan høsten er gået.

- Men mælkebønderne har ikke fået det bedre i andet kvartal. Det koster næsten dem alle sammen penge at gå på arbejde hver dag. Det er en forfærdeligt situation, det må man bare sige, siger administrerende direktør for Jyske Bank, Anders Dam.

I regnskabet for første halvår, der blev offentliggjort torsdag, måtte Jyske Bank sætte yderligere 290 millioner kroner til side til mulige tab i landbruget.

For mælkebønderne betyder det, at hele 45 procent af Jyske Banks udlån til dem er sat til side i det tilfælde, at de ikke kommer tilbage.

- Når mælkepriserne ikke bliver bedre, så koster det os hvert kvartal, siger Anders Dam.

Mælkepriserne er da også enormt pressede af et stort overudbud og et manglende russisk marked.

Arla betaler i august 2,12 kroner for et kilogram mælk, inklusiv efterbetaling og tillæg. I starten af året var prisen 2,38 kroner og for fem år siden 3,22 kroner.

Om Jyske Bank rent faktisk taber alle de penge, der er hensat til tab, bliver afgjort af, om bønderne går konkurs.

- Hver eneste landbrugsbedrift bliver løbende vurderet for, om den kan overleve. Og vurderer man, den ikke kan det, så skal man forsøge at afhænde den via normalt salg eller i yderste konsekvens via en tvangsauktion, siger Anders Dam.

Han vil samtidig ikke spå om, hvorvidt der er lys i horisonten.

- Det tør jeg ikke sige, for det afhænger helt af prisudviklingen. Men vores landbrugsfolk gør virkeligt et stykke sobert arbejde for at redde deres kunder, det gør de, siger Anders Dam.

/ritzau/

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.