Beregn økonomien i krydsningskvier med nye budgetkalkuler

Kan det betale sig at opfede krydsningskvier eller -stude til rødt oksekød på din bedrift? Nye budgetkalkuler hjælper dig med svaret.

Af slagtekalverådgiver Per Spleth og økonomikonsulent Morten Nyland Sørensen, Seges

Antallet af krydsningskalve på markedet vil i de kommende år stige markant. Det åbner nye muligheder for opfedning af kalve på 20-24 måneder til rødt oksekød, f.eks. kombineret med naturpleje, afgræsning af ekstensive arealer eller udnyttelse af ældre bygninger.

Seges har derfor udviklet to nye budgetkalkuler. Med dem kan du beregne, om det med egne forudsætninger kan betale sig at opfede henholdsvis holstein x kødkvæg eller jersey x kødkvæg.

Krydsningskvier er ikke som tyrekalve

Foderpriserne er helt afgørende for økonomien i opdræt af slagtekvæg. I forhold til krydsningskvier med en lidt længere og mere ekstensiv opdrætsperiode end tyrekalve kan det især anbefales at undersøge mulighederne for naturpleje, afgræsning af ekstensive arealer eller at anvende biprodukter som f.eks. mask.

På krydsningskvier forventes en daglig bruttotilvækst på 800 g mod krydsningstyrekalvenes 1.300 g.

Baggrunden for det nye forretningsområde er primært et stop for aflivning af raske tyrekalve pr. 1. januar 2022. Det vil øge udbuddet af særligt jersey x kødkvæg til opfedning markant. Med en væsentlig prisforskel på kønssorteret og ikke-kønssorteret sæd forventes det, at en betydelig del af disse vil være kviekalve, hvilket kan gøre opfedning af kviekrydsninger interessant.

Brug egne tal

Budgetkalkulerne kan hentes i excel, så du kan indsætte egne forudsætninger for opdræt af krydsningskvier. På den måde giver budgetkalkulerne et godt overblik, når du skal planlægge og budgettere din produktion.

Find budgetkalkulerne på www.farmtalonline.dk

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.