Berig din gylle med hjemmelavet kunstgødning

N2 plasma Unit producerer gødning lokalt og reducer emission af metan og ammoniak på én gang.

Det norske selskab, N2 Applied har udviklet et anlæg, der kan berige gylle med ekstra kvælstof og samtidig mindske udledning af metan og ammoniak fra gyllen. Anlæget bliver udstillet på EuroTier hos selskabets partner, GEA i indeværende uge.

Forestil dig at du får en enhed på størrelse med en skurvogn hjem på bedriften, som gyllen passerer på vej ud til gylletanken. Så kan du se for dig, hvordan det nye N2 plasma Unit ser ud. 

Det fungerer på den måde, at man sætter strøm til. Med plasmabehandlingsteknologi og strøm henter man kvælstof ud af luften, ligesom når man laver handelsgødning. Eller med et fint ord, nitrogenberiget organisk gødning (NEO). Kvælstoffet bindes til gyllen, der dermed får et kvælstofindhold, der er dobbelt så stort som ellers, og man kan spare på indkøbt kvælstof.

- Vi leverer på mange af landmandens udfordringer, fordi vi laver gødning og samtidig mindsker tabet af metan og ammoniak til omgivelserne og dermed leverer på klimadagsordenen, siger Carl Hansson, direktør for N2 Applied. 

Han kalder et ’en værdifuld erstatning for kemisk gødning med et meget lavere CO2-fodaftryk, men med en lignende ydeevne’. 

Markforsøg har angiveligt vist, at NEO yder mindst lige så godt som kemisk gødning og er 40 procent bedre end ubehandlet gylle. 

NEO bringes ud lige som al anden gylle og indeholder stadig betydelige mængder organisk stof, som bidrager til sund jord. Desuden reduceres gødningslugten, til glæde for naboerne.

Når ammoniakfordampningen falder, er det fordi gyllens pH falder uden tilsætning af kemikalier. 

Ifølge N2 Applied falder ammoniakfordampningen med 95 procent og metanemissionen med 99,9 procent fra gyllen. 

- De kombinerede effekter reducerer gårdens CO2-fodaftryk med op til 30 procent, øger afgrødeudbyttet med 40 procent og reducerer luftforureningen med 50 procent, siger Carl Hansson.

Processen med kvælstofberigelse af gylle kan stoppes og startes umiddelbart. Det betyder, at man kan lade anlægget køre, når strømmen er billig. 

- Det er ligesom at lagre strøm i et batteri, her gør vi det bare i gødning, og derfor kalder vi det Power2N, siger han.

Et anlæg, der kan bearbejde 5.-10.000 liter gylle om dagen svarende til 200-300 malkekøer, koster cirka 2 mio. danske kroner.

Ifølge N2 Applied svarer det til 5-8 års tilbagebetalingstid.

Det koster cirka 50 kWh at producere et kilo kvælstof, eller 35-40 kWh, når man tager i betragtning, at man også mindsker tabet af kvælstof fra gyllen. Dertil kommer, at man kan genbruge varme fra anlægget.

Anlægget har været afprøvet i Danmark hos Aarhus Universitet og Seges, som inden længe vil offentliggøre resultater.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.