Billigt græs skal gøre lammekøllerne større

Størst mulig tilvækst på græs hæver lammeproducentens indtjening. Derfor skal danske fåreavlere i langt højere grad vælge får, som kan klare sig selv udenfor, mener britisk dyrlæge.

Danske fåre- og lammeproducenter kan hæve deres indtjening betragteligt, hvis de i højere grad fokuserer på og avler efter, at fårene skal kunne klare sig selv udendørs og trives godt på græs.

Det mener den britiske dyrlæge med speciale i får og ægtransplantation på får, Ian McDougall.

Han har et livs erfaring med fåreavl særligt i Storbritannien, Australien og New Zealand og fremhæver det sidste land som et sted, hvor lammeproducenterne har benhårdt fokus på at opnå størst mulig tilvækst på græs og profitere af det.

»I forhold til græsdyrkning mener jeg faktisk, at man godt kan sammenligne Danmark med New Zealand. I kan sagtens græsse Jeres får ude året rundt og avle græs, som de kan vokse godt på«, lød hans vurdering til en flok lammeproducenter, som havde sat hinanden stævne hos Jette og Cato Barslund i slutningen af 2017.

I sætter ikke prisen

Et andet argument for i højere grad at vælge racer eller præge de nuværende til bedre tilvækst på græs er i følge Ian McDougall, at lammeproducenter i al almindelighed ikke selv kan sætte prisen på deres varer.

»Markedet bestemmer prisen, og det må I acceptere. Derfor handler det om at finde det profitable system. For langt hovedparten vil det være udendørs fårehold, fordi det kræver minimale investeringer i bygninger og teknik, og så er afgræsning billigere end tilskudsfoder«, fremhævede Ian McDougall.

Han slog fast, at en høj tilvækst blandt lammene på græs er vigtig, fordi det sikrer et bedre cashflow og gør færdigfedning på stald overflødig.

Tilmed er det mere klimavenligt, sagde Ian McDougall, som også pegede på den spirende tendens blandt forbrugerne til at foretrække fødevarer, som ikke er fremstillet med foder, som kunne være anvendt til menneskeføde.

Hårdere selektion

Den britiske dyrlæge slog også til lyd for, at der sker en hårdere selektion i avlsarbejdet, eksempelvis ved at udsætte får, som føder døde lam, eller som har problemer med læmning.

»I skal tænke meget mere over at få selvhjulpne dyr. Sundhedsegenskaberne er arvelige i varierende grad, så lad kun de bedste dyr gå videre«, sagde McDougall.

Faktaboks

Lam på græs

  • Den billigste tilvækst opnås ved afgræsning af gode græsmarker.
  • Målet må være at sende flest mulige lam til slagtning direkte fra marken.
  • Fårehold udendørs kræver begrænsede investeringer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.