Blødere underlag halverer køers dødelighed
Forsøg med blødt strøelse på kvægs madrasser har halveret dyrenes dødelighed i tre ud af fire besætninger.

I fremtiden skal koen måske have en Hästens. 

Nordjyske landmænd har i hvert fald haft succes med at øge komforten for køerne, der har vist sig at nedsætte dyrenes dødelighed. Det fortæller DR P4 Nordjylland.

Nye tal fra nordjyske dyrlæger viser, at blødere sovepladser til køer giver færre ben- og klovproblemer og kan være med til at sænke dødeligheden i en kvægbesætning.

"Jeg har oplevet, at køerne helt klart kan lide at have et blødt leje at ligge i," siger Anders Bodilsen til DR P4 Nordjylland.

Landmand Anders Bodilsen fra Hadsund begyndte i 2013 at øge komforten for sine køer. Nu strøer han køernes madrasser med en blanding af halm, kridt og vand, og det giver køerne et blødere underlag at sove på.

"Lemmerne ser noget bedre ud på dem nu. Vi har ikke de hævelser, vi havde før," siger han til DR P4 Nordjylland.

Dødeligheden i Anders Bodilsens besætning er halveret fra omkring 10 pct. til omkring 5 pct., efter han gik over til blødt strøelse.

Dyrlægerne Himmerland Kvæg har undersøgt fire besætninger, der er begyndt at bruge blødt strøelse på køernes madrasser og i tre af dem er kodødeligheden halveret. 

"Det hænger sammen med, at køerne ligger blødere og bedre, og så ligger de også mere," siger dyrlæge Anders Bundgaard Voss til DR P4 Nordjylland.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.