Blog fra bedriften: Corona driller vagtplanen

Blog fra bedriften: Et enkelt coronatilfælde og lidt flere medarbejdere i isolation har stillet ekstra krav til resten af medarbejderne på Nordendahl.

Af Niels Holger Nordendahl, fortalt til Frederik Thalbitzer

Fra sidst i december og lidt ind i januar har vi været lidt udfordret på vagtplanen. En medarbejder har haft corona, og dertil kommer, at flere medarbejdere – som heldigvis har været raske – har måttet gå i isolation derhjemme, fordi der har været Corona i deres nærmeste omgangskreds. 

Medarbejderne har ydet en ekstra indsats for at få arbejdsplanen til at gå op og tak for det.

Sygdommen påvirker os alle på den ene eller den anden måde. Vi spritter selvfølgelig hænder hele tiden og forsøger at holde retningslinjerne, så godt vi kan. Vi er heldige at meget af vores arbejde kan foregå udenfor og med afstand. Alt i alt må man jo sige, at vi er nådigt sluppet indtil videre.

Besøg af landbrugsskolen

Vi har altid haft tæt kontakt med Morsø Landbrugsskole, og eleverne plejer at komme på besøg flere gange hen over året. Her først på året var de på besøg til en temadag om avl. I år stod det også i coronaens tegn og blev til et webinar, hvor kun læreren og en avlskonsulent kom på besøg og gik rundt med deres kameraer og viste, hvordan man kårer en ko og udvælger tyre, der passer til. Det er noget helt andet end at have et helt hold på besøg. Vi ser frem til at tiderne giver mulighed for normale besøg igen, da kontakten til de kommende landmænd er vigtig for os. 

Renoverede fuldfodervogn

Vi har renoveret fuldfodervognen ved at svejse slidstykker på sneglene og sat nye knive på, dermed skulle vi forlænge levetiden med 2-3 år. Det er 4 år siden, vi fik renoveret vognen med nye snegle og slidstykker i siderne. Vi forventer også, at der hen over foråret skal svejses nye slidstykker i for- og bagenden. Vi er ellers glade for fuldfodervognen som er af mærket JF Stoll og fra 2008. 

Vi håber selvfølgelig, at renoveringen betyder, at vi kan lave rigtig godt kompakt fuldfoder, som har en positiv indvirkning på mælkeydelsen. Det er for tidligt at sige, om det er tilfældet, for det er kun 14 dage siden, vi svejsede på den. 

Mælkeydelse steget

Mælkeydelsen ligger lige nu på 34,1 kg EKM pr. ko pr. dag i gennemsnit, og det er et par kg over målet.

Det skyldes muligvis, at vi har skiftet sodarug ud med formalet rug og lidt natriumbikarbonat. Vi konstaterede, at der var hele kerner i køernes afføring og var nødt til at gøre noget. Jeg tror, det har haft en positiv indvirkning. 

Kvierne får fodbad

I sidste uge fik vi klovbeskåret 55 køer + 15 kvier og lagt 12 forbindinger i forbindelse med fund af Digital dermatitis. Vi klovbeskærer en gang i måneden. Vi har før haft flere med Digital dermatitis, og derfor har vi arbejdet med det. Problemet har været Digital dermatitis hos kvierne, der står i et andet staldsystem, og når vi flytter dem, smitter det køerne. Vi giver derfor kvierne et fodbad med hydratkalk en gang om ugen, og det ser vi effekten af nu.

Det er forholdsvis nemt. Vi har købt et par plasticfodbad hos P. Lindberg, hvor vi så slemmer hydratkalk op i vand, og så ensretter vi trafikken, så de er nødt til at gå igennem fodbadet for at få foder.

Vasker armaturer

Ellers går den stille tid med sådan noget som at vaske lysarmaturer og sørge for at de er i orden. Lys til køer er meget vigtigt. Vores stald er forholdsvis mørk, da vi ikke har mulighed for montering af lysplader. Vi så for nogle år tilbage et ydelsesfald hen over efteråret, hvor det blev mørkere, og igen en ydelsesstigning hen over foråret når dagene blev længere.

Ved bedre lysstyrke og styring har vi øget ydelsen og reproduktionen

Ellers krydser vi fingre for, at mælkeprisen ikke falder yderligere eller bedre endnu stiger.

Faktaboks

Nordendahl

 • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
 • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
 • 11.00 kg EKM pr. årsko
 • Malker to gange om dagen
 • 5 ansatte plus skoledrenge
 • Staldanlæg fra 2009
 • 230 hektar, 90 hektar lejet
 • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
 • Marker passes overvejende af maskinstation
 • 5. generation på ejendommen
 • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
 • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.