Brasilien vil lægge låg på kæmpe kødskandale
Fordærvet kød kan være eksporteret fra Brasilien til Europa. Politiet mistænker korruption i stor stil.

Brasiliens præsident indkaldte søndag ministre og udenlandske ambassadører til krisemøde for at forklare, hvordan det kan gå til, at nogle af landets store kødproducenter har solgt fordærvet kød til resten af verden.

Politiet mistænker kødproducenter for i årevis at have bestukket inspektører fra landets fødevarekontrol.
De skal have erklæret fordærvet kød for egnet til at sælge og spise. Sagen er en kæmpeskandale i Brasilien og kan komme til at koste landet dyrt.

Præsident Michel Temer forsøger med sine møder med ambassadører fra Europa, USA og Kina at få lagt låg på skandalen.

"Der er ingen sundhedsmæssig risiko," lyder det fra en talsmand for landets sundhedsministerium.

Det har mange brasilianere svært ved at tro på.

Politiet og anklagemyndigheden har de seneste par år igen og igen anklaget ministre og embedsmænd for i stor stil at modtage bestikkelse fra folk og selskaber med lyssky interesser.

Kvæg: Brasiliansk optur indbyder til foderkøbKvæg 14. marts · 12:36

Der er fundet beviser på, at slagterier har bestukket inspektører fra fødevarekontrollen.
Der er blevet snydt med certifikater på kødeksport til Europa. Der er fundet salmonella i kød, der skulle eksporteres, skriver nyhedsbureauet Reuters.

30 personer anholdt

Politiet har under omfattende razziaer fredag anholdt 30 personer, som mistænkes for at have været en del af det kriminelle netværk.

En snes slagterier er blevet ransaget, og der er udsendt arrestordrer på yderligere 27 personer.
En stor kyllingefarm, der drives af det multinationale selskab BRF, og to slagterier fra det brasilianske selskab Peccin er blevet lukket med tvang.

Yderligere 21 kødproducerende fabrikker er under mistanke.

Brasilien er verdens største eksportør af oksekød og kyllinger. Cirka 150 lande importerer kød fra Brasilien, heriblandt Danmark. Det giver Brasilien en årlig indtægt på cirka 83 milliarder kroner.
 

Faktaboks

Brasiliansk politi har fundet beviser på, at slagterier har bestukket inspektører fra fødevarekontrollen. De har mod betaling sagt god for oksekød og kylling, der var uegnet til at spise.

Der er fundet råddent kød og kød med salmonella.

En stor kyllingefarm, der drives af det multinationale selskab BRF, og to slagterier fra det brasilianske selskab Peccin er blevet lukket med tvang.

Yderligere 21 kødproducerende fabrikker er under mistanke.

Det har været fremme, at der er fundet kyllingeprodukter, som er blandet op med pap. Det afviser producenten BRF dog.

Politiet holdt fredag omfattende razziaer hos producenterne, hvor 30 personer blev anholdt. Der er udsendt arrestordrer på yderligere 27 personer.

Brasilien er verdens største eksportør af oksekød og kyllinger med årlig eksport for 83 milliarder kroner. Cirka 150 lande importerer kød fra Brasilien, heriblandt Danmark.

Søndag lukkede de kinesiske myndigheder ned for import af brasiliansk kød, skriver Fødevarewatch.

EU og USA har bedt den brasilianske regering om flere oplysninger i sagen. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.