Brexit gavner de store mælkeproducenter

Ændrede britiske støtteregler efter Brexit vil få prisen på jord til at falde i England.

»Jeg kan ikke forestille mig, at priserne på jord og jordleje kan forblive på det nuværende høje niveau efter Brexit, og jeg vurderer, at der især vil blive masser af ledig græsningsjord«.

Sådan vurderer Rob Hitch, landbrugsekspert med speciale i mælkeproduktion i den britiske regsnskabs- og rådgivningsvirksomhed Dodd & Co Accountants fremtiden for britisk mælkeproducenter ifølge Farmers Guardian.

Lavere landbrugsstøtte

Det er især de ændrede støtteregler for britisk landbrug, som vil medføre generelt lavere satser end de nuværende EU-satser samt en prioritering af ’grønne formål’, der vil føre til faldende priser ved køb og leje af jord.

Lavere jordpriser og ledig græsningsjord giver ifølge lanbrugseksperten især større bedrifter mulighed for at udvide, men presser de mindre bedrifter med under 100 årskøer, hvor støtten i dag udgør en relativt større andel af de samlede indtægter på bedriften.

Rob Hitch forventer også at se faldende priser på udsæd, kemi og gødning efter Brexit.

Dyrere udenlandsk arbejdskraft

De lavere jordpriser og priser på hjælpestoffer kan dog i nogen grad blive opvejet af stigende lønudgifter hos de store mælkeproducenter.

Det skyldes afhængigheden af østeuropæisk arbejdskraft. Og østeropæerne vil efter Brexit skulle have en årsløn på mindst 30.000 pund svarende til godt 252.000 danske kroner for at få visum til arbejde og bo i England.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.