Brug af bejdsede foderroefrø begrænser afgrødevalget
Særlige krav til Gaucho-bejdsning gør, at bejdsning med Gaucho ikke er aktuelt for mange landmænd med foderroer.

Miljøstyrelsen har givet dispensation til, at roer kan bejdses med skadedyrsmidlet Gaucho WS 70 til sæson 2019.

Gaucho indeholder aktivstoffet imidacloprid, som er et neonicotinoid. Midlet er forbudt i EU.

I forbindelse med Miljøstyrelsens dispensation har de derfor stillet særlige krav, som skal overholdes. Det gælder blandt andet, at der i den efterfølgende sæson ikke må sås blomstrende eller bi-aktive afgrøder på det areal, hvor der blev dyrket Gaucho-bejdsede roer.

Det gør, at mange kvægbrug ikke vil kunne bruge Gaucho-bejdsede roefrø, da der efterfølgende blandt andet ikke må dyrkes majs, kløver og ærter.

Regler skal overholdes

Miljøstyrelsen har givet dispensation til bejdsning med Gaucho i roer, fordi der er vanskeligt at bekæmpe bladlus - og dermed virusgulsot - med de midler, der er godkendt på det danske marked.

Det skyldes, at ferskenbladlus er resistente mod Pirimor og pyrethroider. Miljøstyrelsen har derfor vurderet, at der ikke findes godkendte effektive alternative midler eller metoder til Gaucho.

»Brugen af neonicotinoider har stor politisk bevågenhed. Derfor er det ekstra vigtigt at overholde alle de regler, som Miljøstyrelsen har pålagt landbruget for at få dispensation til at bruge Gaucho«, siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun opfordrer derfor til, at man som roedyrker læser reglerne meget grundigt, inden man beslutter, om man vil bestille roefrø, der er bejdset med Gaucho.

Faktaboks

Gaucho WS 70:

  • Indeholder neonicotinoidet imidacloprid.
  • Landmænd, der bruger Gaucho-bejdsede roefrø, skal føre journal: Hvor mange hektar der er tilsået, mængde frø pr. hektar samt dosering af bejdsemiddel.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.